5 trików, dzięki którym zawsze kupisz świeże mięso!

Polacy zakochali się w drobiu. Cenimy go za szybkość i prostotę jego obróbki, ale przede wszystkim za to, że idealnie współgra z innymi produktami. Ale czy kiedykolwiek sprawdzaliście stan kurczaka pod względem świeżości? Nieświeże mięso może być siedliskiem groźnych bakterii. Istnieją proste sposoby na sprawdzenie świeżości mięsa. Jeżeli chcesz się dowiedzieć jakie to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Po przeczytaniu już zawsze będziesz wiedzieć jak sprawdzić świeżość mięsa.

Dlaczego warto jeść mięso z kurczaka?

  • Cenne źródło białka i koenzymu Q10
  • Lekkostrawny, nie obciąża układu pokarmowego
  • Źródło witamin z grupy B oraz cynku
  • Niskokaloryczne, ma 3 razy mniej kalorii niż mięso wieprzowe

Gdzie najlepiej kupować mięso?

Przede wszystkim powinno się wybierać miejsca gdzie jest duża ilość klientów . Jeżeli dany sklep ma małą liczbę klientów to bardzo możliwe, że sklep nie ma codziennych dostaw produktów i mięso w nim sprzedawane nie będzie pierwszej świeżości.

Powinno też zwrócić uwagę na czystość sklepu i ubiór osób sprzedających. Powinni oni mięć założone czyste fartuchy, czepek na włosach oraz rękawice. To wszystko tyczy się przede wszystkim sklepów mięsnych, gdzie produkty mięsne nie są paczkowane i są podawane luzem przez sprzedawcę.

Ważna jest też temperatura w jakiej trzymane jest mięso. Lodówki powinny być ustawione na 0 stopni Celcjusza, jeżeli temperatura będzie wyższa, mięso szybciej będzie się psuło.

Odradzam przede wszystkim zakupu mięsa na różnego rodzaju bazarach i innych niepewnych źródeł.

Czym ryzykujesz jedząc nieświeże mięso?

Zepsute mięso jest poważnym zagrożeniem dla naszego układu pokarmowego. Jedząc je możecie się zakazić się bakteriami salmonellą, bakteriami E. Coli, bakteriami listerii, czerwionką, toksoplazmozą i jadem kiełbasianym. Zakażenie tymi bakteriami nie zawsze skończy się jedynie biegunką i wymiotami, w niektórych przypadkach może dość do poważnych zakażeń żołądka i jelita grubego, a w najpoważniejszych przypadkach nawet śmiercią.

Jak sprawdzić świeżość mięsa drobiowego?

Nieświeże mięso wydziela gazy

Ta zasada idealnie sprawdza się podczas zakupu mięsa paczkowanego. Producenci w celu wydłużenia daty ważności podczas pakowania mięsa wysysają całe powietrze  dlatego folia na opakowaniu od mięsa powinna być wklęsła. Nieświeże mięsa wydziela gazy co powoduje, że folia robi się wypukła.

Jak sprawdzić świeżość mięsa – Sprawdź kolor

Kolor mięsa jest wyznacznikiem tego czy mięso nadaje się do spożycia. Mięso z kurczaka powinno mieć jasnoróżowy kolor. Jeżeli w sklepowej lodówce znajdziecie kurczaka koloru szarego albo żółtego oznacza to, że jest nieświeży.

Miękkość

W tej metodzie w celu sprawdzenia mięsa trzeba posłużyć się palcem. Należy kilkukrotnie delikatnie nacisnąć kawałek kurczaka, jeżeli mięso będzie jędrne i sprężyste to nadaje się do spożycia.

Zapach

Nieświeże mięso będzie wydobywać z siebie nieprzyjemną woń, zapach będzie lekko słodkawy i stęchły, musisz wiedzieć, że świeże mięso nie powinno emitować żadnego zapachu.

Śliskie

Świeże mięso powinno być lekko śliskie, jeżeli jest lepkie, lekko klejące oznacza, że jest zepsute.

Jeżeli zakupicie jakiekolwiek mięso drób czy wieprzowinę powinniście jak najszybciej przewieść je do domu i włożyć do lodówki. Tyczy się to przede wszystkim okresu letniego kiedy temperatury za oknem oscylują w okolicach 20 stopni Celcjusza.

Mięso powinno być przyrządzone tego samego dnia co zostało kupione, więc jeżeli wiesz, że nie zdążysz go ugotować czy usmażyć lepiej włóż je do zamrażalki.

Jeśli będziesz stosować wszystkie zasady podane w poście, już zawsze będziesz wiedzieć jak sprawdzić świeżość mięsa i zawsze kupisz najlepsze mięso.

Krojenie cebuli – 7 najlepszych trików, by nie płakać!