kieliszek wina

Picie kieliszka wina dziennie dobrze wypływa na organizm, to wie większość ludzi. Kieliszek wina wpływa na pracę serca, pomaga w zmniejszeniu cholesterolu, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga trawienie, ale również może pomóc w zwalczaniu alergii.

Kieliszek wina spożywany okazjonalnie pomaga się zrelaksować, wprowadza w romantyczny nastrój. Ma wiele zalet zdrowotnych, lecz należy pić je rozważnie, zbyt duża ilość może doprowadzić do popadania w alkoholizm.

Niewielka ilość alkoholu zawiera substancje o nazwie resweratrol, antyoksydanty, magnez, wapń, lit, potas, żelazo oraz cynk.

Kieliszek wina – zalety picia

Zatrzymywanie powstawania tłuszczu w okolicach brzucha

Picie wina powoduje zwiększenie wydzielania śliny oraz produkcję enzymów trawiennych. Jeśli pijesz wino do posiłku substancje spożywcze szybciej trafią do organizmu a kwas cynamonowy wspiera wydzielanie żółci dzięki czemu tłuszcz się szybciej trawi.

Kieliszek wina usuwa ryzyko udaru

Wino powoduje rozrzedzanie krwi, dzięki czemu zapobiega powstawaniu skrzepów oraz gromadzeniu się nadmiaru cholesterolu w tętnicach. Zawarty w winie resweratrol zapobiega uszkodzeniom neuronów w mózgu.

Wzmaga libido

Antyoksydanty wpływają na naczynia krwionośne, poszerzając je oraz zwiększając dopływ krwi, dzięki czemu poprawia libido oraz minimalizuje możliwość powstawania zaburzeń produkcji spermy, co jest jednym z powodów utrudnionych starań o dziecko.

Chroni przed cukrzycą typu 2

Wino wspiera organizm w produkcji insuliny, która jest substancją odpowiedzialną za regulowanie ilości cukru we krwi.

Chroni serce

Procyanidiny zawarte w czerwonym winie poprawiają pracę układu krwionośnego, dzięki czemu uniemożliwiają przekształcenie się cholesterolu do krwi. Związki fitochemiczne pomagają w produkcji dobrego cholesterolu.

Przedłużenie młodości

Kieliszek wina zawiera resweratrol, który przyśpiesza produkcję białek, chroniąc ciało przed starzeniem. Dużo więcej tej substancji zawiera wino czerwone, nawet pięć razy więcej niż białe.

Kieliszek wina chroni zęby

Antyoksydanty hamują rozwój bakterii co przyczyna się do zwiększenia odporności płytki nazębnej na bakterie.

Poprawia pamięć

Czerwone wino poprawia krążenie krwi, więcej krwi trafia do mózgu, dzięki czemu jest bardziej ożywiony. Zawartość resweratrolu wypływa pozytywnie na pamięć krótkotrwałą.

Aby wino pozytywnie wpływało na organizm należy pić nie więcej niż jeden kieliszek wina dziennie. Wino nie powinno zastępować codziennej aktywności fizycznej, może być tylko dodatkiem do zdrowego trybu życia.