Tych produktów nie przechowuj w zamrażalce! 5 na pewno Cie zdziwi.

Mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów na zachowanie świeżości produktów i gotowych posiłków. Proces mrożenia pozwala na zachowanie przez potrawy smaku i zapachu. Mrożenie jest bardzo proste, nie jest czasochłonne a w zamrożonych produktach nie ubywają wartości odżywcze. Jednak nie wszystkie produkty mogą być zamrażane, niektóre z nich są wręcz szkodliwe. W poście zawarto 10 produktów, których nie można trzymać w zamrażalce. Sprawdź czego nie można zamrażać, może to być szkodliwe dla zdrowia, bądź zamrożone i odmrożone ponownie produkty nie będą się już nadawać do ponownego spożycia.

Produkty, których nie można przechowywać w zamrażalce – czego nie zamrażać

  1. Nabiał – mrozić można produkty, które mają powyżej 40% tłuszczu. Tworzące się podczas mrożenia kryształki lodu powodują, że po rozmrożeniu nabiał się rozwarstwia, przestaje mieć jednolitą konsystencje.
  2. Surowe ziemniaki – po rozmrożeniu robią się czarne. Mrozić można ziemniaki wcześniej ugotowane.
  3. Surowe jajka – jajka włożone do zamrażalki zwiększają powierzchnię w środku przez co pękają. Jeśli chcesz mrozić surowe jaja należy wbić je do pojemnika na żywność przeznaczonego do mrożenia.
  4. Produkty w puszkach do konserw – w trakcie mrożenia konserwa się rozszerza i może eksplodować robiąc bałagan w zamrażalniku.
  5. Napojów w szkle, bądź puszkach – napoje, również te z dodatkiem alkoholu z uwagi na dużą ilość wody rozszerzają się a następnie eksplodują w zamrażalniku. Pewnie każdy zna osobę, która zapomniała o puszce coca-coli w zamrażalniku i potem musiał sprzątać cały zamrażalnik 😉
  6. Warzywa z dużą ilością wody – m. in. ogórki, pomidory, rzodkiewki, po rozmrożeniu tracą smak i konsystencje.

  7. Już raz rozmrożone produkty – zamrażanie nie powoduje zabicia drobnoustrojów a jedynie je usypia, po rozmrożeniu drobnoustroje szybko się rozmrażają, więc nie należy ich ponownie mrozić. Jeśli podasz je ponownie obróbce termicznej np. gotowanie bądź pieczenie można je ponownie zamrozić.
  8. Gorące potrawy – przed włożeniem do lodówki bądź zamrażalnika potrawy muszą być całkowicie zimne. Jeśli włożymy je gorące bakterie będą się szybciej rozmnażać przez co żywność szybciej się zepsuje.
  9. Bułka tarta – bułka tarta po wyciągnięciu z zamrażalki jest miękka i niesmaczna, lepiej zamrozić mięso i panierować je przez samym smażeniem.
  10. Miękkie sery – po rozmrożeniu nie są już puszyste. Rozmrażanie powoduje rozwarstwianie. Dodatkowo mrożenie powoduje, że sery żółte stają się bardziej suche i kruche.

Te ww. produkty nie są polecane do mrożenia. Te produkty lepiej przechowywać w lodówce, bądź wykorzystać inne sposoby przechowywania żywności. Niestety źle przechowywane produkty mogą spowodować choroby takie jak niestrawność, salmonella, wymioty. Pamiętaj, by po rozmrożeniu produktów spożywczych sprawdzić ich świeżość, by stwierdzić czy nadal nadają się do spożycia. Teraz już wiesz czego nie zamrażać i mam nadzieję, że nie popełnisz już tych podstawowych błędów.