Czego nie wolno przechowywać w lodówce? Na pewno popełniasz kilka błędów!

Po powrocie z zakupów większość rzeczy odruchowo wyciągamy z siatek i wkładamy prosto do lodówki. Niestety często popełniamy przy tym masę błędów. Nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania w lodówce, część z nich powinno być trzymane na wierzchu. W poście zawarto produkty, których nie można trzymać w lodówce.

Produkty, których nie można przechowywać w lodówce

  1. Arbuz – trzymanie arbuza w lodówce powoduje, że tracą cenne przeciwutleniacze. Trzymane poza lodówką mają 40% więcej likopenu oraz 140% więcej beta karotenu.
  2. Pomidory – niska temperatura powoduje utratę smaku i aromatu przez te warzywa, zimno hamuje hormony odpowiadające za to, przez co pomidory nie są takie smaczne jak nie trzymane w lodówce.
  3. Ziemniaki – skrobia zawarta w ziemniakach rozkłada się w niskiej temperaturze. Przez co w trakcie gotowania wytwarza się szkodliwy dla zdrowia akrylamid.
  4. Miód – przechowywany w lodówce krystalizuje się, dlatego należy przechowywać go w temperaturze pokojowej, z szklanym pojemniku w zaciemnionym miejscu np. w szafkach w kuchni.
  5. Kawa – kawa jest świetnym pochłaniaczem zapachów, jeśli chcesz, oczyścić zapach wąchając np. perfumy to pomiędzy kolejnymi zapachami powąchaj ziarna kawy a bardziej będziesz czuć kolejne zapachu. Dlatego kawa w ziarnach bądź mielona nie powinna być przechowywana w lodówce, ponieważ szybko wchłania wilgoć oraz przechodzi wszystkimi aromatami. Trzymana w lodówce jest niesmaczna i mniej aromatyczna.
  6. Pieczywo – mąka zawarta w pieczywie ma bardzo dużą ilość skrobi, co powoduje, że chleb czy bułki wchłaniają wilgoć i aromaty z lodówki przez co szybciej traci świeżość. Chleb z powodzeniem można mrozić.
  7. Banany – banany pozostawione w lodówce szybciej się starzeją, robią się czarne. Pozostaw je na zewnątrz a dłużej zachowają świeżość.
  8. Cebula – przez większą wilgotność w lodówce szybciej się psuje. Powinna być przechowywana w suchym, zaciemnionym i chłodnym miejscu.
  9. Oleje i oliwy – traci swoje walory smakowe i jakościowe, gęstnieje, dlatego należy przechowywać ją w zaciemnionych miejscach.