Szakszuka z cukinią

Szakszuka z cukinią to troszkę zmieniona wersja klasycznej szakszuki z jajek i pomidorów. Aktualnie mam w ogrodzie wysyp cukinii, więc żal było jej nie wykorzystać do szybkiego sobotniego śniadania. Jeśli lubicie śniadania z jajkami na ciepło koniecznie musicie wypróbować je w tej wersji!

Szakszuka – co to za danie?

Szakszuka (shakshuka) to danie, które pochodzi z Bliskiego Wschodu, najprawdopodobniej powstało w okolicach Jemenu bądź Tunezji. Główne składniki wchodzące w skład szakszuki to pomidory i jajka. Jednak można przygotowywać ją na wiele sposobów dodając ulubione warzywa i przyprawy. Najbardziej klasyczna wersja to pomidory podsmażone na maśle z dodatkiem czosnku, przypraw i wbitych jajek. Szakszuka przepyszna będzie również z dodatkiem cebuli, papryki, cukinii, dla niektórych to może być już profanacja, ale można dodać również szynkę długo dojrzewającą, albo inną ulubioną kiełbaskę. Przepis na szakszukę jest bardzo prosty i zajmuje kilka minut. Jest to również idealny pomysł na szybkie śniadanie. W wersji fit będzie posiłkiem sama w sobie, ja jem ją z dodatkiem chleba razowego z masłem.

Szakszuka z cukinią – Składniki

  • 3 średnie malinowe pomidory, jak najbardziej dojrzałe, po sezonie mogą być pomidory z puszki
  • pół dużej cukinii
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
szakszuka z cukinią

Szakszuka z cukinią – Wykonanie

Pomidory, najlepiej malinowe, aczkolwiek mogą być każde inne, byleby były mocno dojrzałe i słodkie włożyć do miseczki z gorącą wodą i sparzyć tak, by móc zdjąć skórkę. Pokroić pomidory w niewielkie kostki, takie maksymalnie 2 cm. Jeśli sezon na pomidory już się skończył,bądź akurat nie masz pod ręką odpowiednich możesz wykorzystać pomidory z puszki, wystarczy je wtedy tylko wyciągnąć z puszki i pokroić, bądź rozdrobnić już na patelni.

Cukinię dokładnie umyć, jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać, jeśli jest już starsza obrać a następnie pokroić w kostkę wielkości około 1,5 cm. Jeśli cukinia ma duże gniazdo nasienne należy je wyciągnąć, w przypadku młodych cukinii nie ma takiej potrzeby.

Cebulę obrać, pokroić na drobno, Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Na dużej patelni rozpuścić sporą łyżkę masła. Na małym ogniu smażyć cebulę do momenty, aż się lekko zeszkli, nie należy doprowadzić do przypalenia się cebuli.

Następnie na cebulę wrzucić cukinię, smażyć na niewielkim ogniu, aż cukinia będzie miękka, tak przez około 5 minut. Kolejno dodać pomidory, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie i inne ulubione przyprawy. Smażyć pod przykryciem przez kolejne 5 minut lekko mieszając od czasu do czasu.

Po tym czasie na patelnie wbić całe jajka, lekko posolić, na wierzch dodać poszatkowaną bazylię. Dusić pod przykryciem do momentu aż białko będzie ścięte a żółtko nadal płynne.

Smacznego!

Szakszuka z cukinią

Bardzo lubię śniadania na ciepło a dodatkowo uwielbiam dania z jajkami. Połączeniem tego często są jajecznice, jajka sadzone, ale dziś mój wybór padł na szakszukę z cukinią. Uwielbiam smak cukinii, mogłabym ją jeść cały rok na okrągło. Szakszuka to danie do którego możemy dodać dowolne składniki, bazą są tylko pomidory i jajka, nic innego nas nie ogranicza. Część osób mówi, że szakszuka z kiełbasą to już nie jest to, jednak ja uważam, że jeśli mamy bazę z jajek i pomidorów to możemy dodawać co chcemy 😉