Syrop z sosny na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności

Wiele chorób i dolegliwości można wyleczyć za pomocą medycyny naturalnej. Takie specyfiki jeszcze 100-200 lat temu kiedy nie było jeszcze aptek gościły w każdym domu. Jednym z takich naturalnych specyfików jest syrop z sosny. Skutecznie leczy on dolegliwości spowodowane infekcją górnych dróg oddechowych oraz wzmacnia odporność organizmu. Sprawdź jak i kiedy powinno się przygotować syrop z sosny.

Zdrowotne substancje zawarte w sośnie

Witamina C- wzmacnia odporność ,

Sosnowy olejek eteryczny- działa wykrztuście, odkażająco i rozgrzewająco,

Gorycze- pobudzają apetyt, działają uspakajająco oraz wzmacniają odporność organizmu,

Flawonoidy- działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, rozkurczowo i moczopędnie,

Węglowodany i sole mineralne,

Na co można stosować syrop z sosny

Profilaktycznie na wzmocnienie odporności,

W przypadku pojawienia się kaszlu i kataru,

Gdy pojawią się pierwsze objawy grypy i przeziębienia,

W czasie zapalenia gardła,

Na chrypę,

Jak przygotować syrop z sosny

Do przygotowania syropu z sosny potrzebować będziesz młodych, zielonych pędów sosny. Najlepszym okresem na ich zbiór jest początek czerwca. Zbieraj tylko młode, jasnozielone pędy, a stare brązowe zostawiaj. Do przygotowania syropu będziesz potrzebowała około 3-4 garście pędów. Następnie zebrane pędy dokładnie opłucz wodą, pokrój na małe kawałki i włóż do słoja. Staraj się układać pędy warstwami po około 2 cm od razu zasypuj te warstwy cukrem. Na każdą warstwę powinnaś dać 4 łyżeczki cukru. Przed położeniem każdej następnej warstwy poprzednią delikatnie ugnieć. Pędy sosny powinny być ściśle ułożone w słoju, pozwoli to na uzyskanie większej ilości syropu. Kiedy już ułożysz wszystkie pędy, zakręć słój i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 12 tygodni. Po 3 miesiącach syrop z sosny będzie już gotowy. Wystarczy, że go przecedzisz i przelejesz do mniejszych buteleczek.

Gotowy syrop z sosny przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu najlepiej w piwnicy lub spiżarni. Tak przechowywany syrop będzie przez 2-3 lata zdatny do spożycia.

Stosowanie syropu z sosny

W czasie choroby osoby dorosłe powinny przyjmować 4 razy dziennie po jednej łyżeczce syropu. W przypadku dzieci powinny być to 3 łyżeczki dziennie. Syrop z sosny możesz również stosować profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym w celu wzmocnienia odporności organizmu. Wówczas powinnaś przyjmować dziennie 2 łyżeczki specyfiku.