rozmrażanie mięsa

Zamrażanie mięsa jest bardzo popularnym sposobem na jego przechowywanie. Przygotowujemy posiłki, które później możemy szybko wyciągnąć i przygotować. W zamrażalce przechowujemy mięso, gotowe posiłki, warzywa czy też lody. Rozmrażanie mięsa wydaje się bardzo proste, jednak możemy popełnić wiele błędów! Nasze mamy czy babcie wyciągały mięso z zamrażalki, wkładały do miski z ciepłą wodą, bądź pozostawiały w ciepłym pomieszczeniu. To jest bardzo poważny błąd, który zagraża zdrowiu. Sprawdź w poście inne błędy, które popełniamy przy rozmrażaniu mięsa.

Mięso należy rozmrażać w niskiej temperaturze maksymalnie 5 stopni Celsjusza. Najlepiej w lodówce, ponieważ w wyższej temperaturze szybciej rozwijają się bakterie. Dlatego wrzucenie mięsa do ciepłej wody powoduje, że bakterie na mięsie, które są zamrożone namnażają się błyskawicznie. Bakterie zabija tylko obróbka termiczna w wysokiej temperaturze.

Rozmrażanie mięsa – 5 błędów szkodliwych dla zdrowia

Wkładanie mięsa do wody

Ciepła woda powoduje namnażanie bakterii. Spowoduje to, że mięso będzie wcześniej dobre, jednak nie konieczni dobre dla zdrowia. Mięso powinno być rozmrażane w lodówce, a jeśli robimy to w inny sposób, należy przygotować je jak najszybciej.

Mięso pozostawione na blacie do rozmrożenia

Błąd ten jest taki sam jak podczas wkładania mięsa do wody. Rozmrażanie w wysokiej temperaturze powoduje namnażanie bakterii. Nie należy zostawiać mięsa na blacie, koło grzejnika czy przy oknie.

Rozmrażanie na najwyższej półce lodówki

Temperatura w górze lodówki jest najwyższa. Lepiej układać mięso na najniższych półkach. Nie należy zostawiać mięsa również na bocznych drzwiczkach, ponieważ często są otwierane, co powoduje skoki temperatury. Mięso w lodówce umieść w pojemniku, by płyny wydzielające się z mięsa nie rozlały się na półki oraz inne produkty.

Rozmrażanie mięsa za pomogą mikrofalówki bądź piekarnika

W trakcie rozmrażania mięsa w piekarniku bądź mikrofalówce zwiększamy jego temperaturę co powoduje namnażanie bakterii. Należy takie mięso jak najszybciej poddać obróbce termicznej.

Brak higieny

Przed obróbką mięsa należy zawsze umyć ręce. Na rękach znajdują się bakterie przenoszone z różnych przedmiotów, które bardzo łatwo przenieść na mięso. Po obróbce mięsa należy również umyć ręce, by nie przenosić bakterii na inne produkty.