Masz problem ze wzrokiem? Wprowadź do swojej diety produkty na poprawę wzroku!

Godziny dziennie spędzone przed telewizorem, laptopem, za kierownicą samochodu, czy nawet smog i palenie papierosów to wszystko negatywnie wpływa na nasz wzrok. Skutkiem tego może być zaczerwienienie oczu, suchość oczu, stan zapalny siatkówki oka, niedowidzenie, a nawet stała utrata wzroku. Aby poprawić swój wzrok możesz oczywiście całkowicie zrezygnować z powyższych nawyków, które źle wpływają na twój wzrok, ale możesz również wprowadzić do swojej diety produkty spożywcze, których właściwości oddziałują na wzrok. W tym artykule przedstawiamy produkty poprawiające wzrok.

Produkty na poprawę wzroku

Jajka

Według okulistów każdy z nas powinien jeść przynajmniej jedno jajko dziennie. Żółtko jajek to bogate źródło luteiny i zeaksantyny. Oba te składniki stanowią warstwę ochronną dla siatkówki naszych oczu.

Szpinak

Szpinak to samo zdrowie dla naszego organizmu. Regeneruje nasz układ nerwowy, chroni przed miażdżycą, nowotworami, wspomaga pracę serca oraz wzrok. Według badań naukowych spożywanie szpinaku 2 razy tygodniowo zmniejsza o 40% powstawanie zwyrodnienia plamki żółtej znajdującej się w oku. Szpinak zawiera również duże ilości luteiny oraz beta-karotenu, które chronią siatkówkę naszych oczu przed uszkodzeniami oraz promieniowaniem UV.

Marchewka- produkty na poprawę wzroku

Marchew jest znana już od dłuższego czasu jako produkt na poprawę wzroku. Zawiera ona w sobie bardzo duże ilości beta-karotenu oraz witaminę A, która chroni nasze oczy przed wystąpieniem tak zwanej ”kurzej ślepoty”. Tym określeniem nazywamy chorobę oczu polegającą na ograniczonej widoczności w nocy lub w przyciemnionym świetle.

Pomidory

Cenisz pomidory za ich wspaniały smak? Oprócz walorów smakowych pomidory zawierają w sobie duże ilości witaminy C oraz likopenu, który hamuje rozwój zwyrodnienia plamki żółtej znajdującej się w oku. Zwiększone spożywanie pomidorów oraz innych produktów zawierających likopen sugerowane jest przede wszystkim osobom starszym, którym pogarszający się wzrok jest spowodowany podeszłym wiekiem.

Ryby

W szczególności łosoś, tuńczyk oraz makrela bogate są w kwas DHA, które jest między budulcem siatkówki ludzkiego oka. Niedobór tego składnika może doprowadzić do zespołu suchego oka, a nawet do zapalenia siatkówki.

Borówka Amerykańska- produkty wspomagający wzrok

Borówka Amerykańska bogata jest w witaminę A, C oraz witaminę E oraz cynk. Przeciwdziała ”kurzej ślepocie” oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy.

Brokuł

Te zielone warzywo jest bogatym źródłem luteiny, zeaksantyny oraz witamin C i B2. Częste spożywanie brokuła chroni nasze oczy między innymi przed szkodliwym działaniem promieniowania UV czy zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Oliwa z oliwek-produkty na poprawę wzroku

Według naukowców dla naszego zdrowia oraz stanu naszego wzroku najlepsze jest stosowanie oliwy z oliwek. Oliwa z oliwek przede wszystkim jest bogatym źródłem witaminy A, witaminy E oraz przeciwutleniacze. Udowodnione jest, że regularne spożywanie oliwy z oliwek hamuje procesy starzenia się, poprawia wzrok oraz odporność organizmu.