Brzuch piwny zwiększa ryzyko raka prostaty! Sprawdź o ile?

Czy ty bądź twój partner, członek rodziny macie „piwny brzuszek”? Niestety badania wskazują, że jest on czynnikiem, który znacząco wpływa na zwiększenie ryzyka rozwoju raka prostaty. Nowotwór prostaty jest chorobą, która coraz częściej zabija coraz młodszych mężczyzn. Sprawdź jak rozpoznać i zapobiegać – rak prostaty to nie wyrok!

Nowotwór prostaty – główne czynniki

Rak prostaty inaczej rak gruczołu krokowego to jeden z najczęściej rozpoznawanych nowotworów u mężczyzn. Główne czynniki występowania raka prostaty to:

  • nowotwory w rodzinie ( jeśli krewny pierwszego stopnia chorował to ryzyko u mężczyzn w rodzinie wzrasta dwukrotnie)
  • wiek ( średni wiek zachorowania to ok. 71 lat)
  • rasa ( częściej występuje u rasy czarnej niż białej).

rak prostaty

Rak prostaty – objawy

W początkowej fazie choroby główne objawy to:

  • częstomocz
  • problemy z oddawaniem moczu np. słaby strumień, trudności w rozpoczęciu
  • wrażenie ciągłego nieopróżnienia pęcherza

W bardziej zaawansowanej chorobie objawy to:

  • silne bóle podbrzusza
  • pieczenie podczas oddawania moczu
  • nietrzymanie moczu
  • krwiomocz
  • problemy z erekcją
  • bóle i krwawienia z odbytu.

Rak prostaty – leczenie

W przypadku znacznego zaawansowania choroby skuteczne wyleczenie uzyskuje się poprzez całkowite usunięcie gruczołu krokowego. Wiąże się to niestety z powikłaniami takimi jak problemy z potencją bądź nietrzymanie moczu.

Jeśli nie całkowite wycięcie to inną metodą leczenia jest radioterapia.

Rak prostaty – dieta

Często pomijana a bardzo istotna w zapobieganiu oraz leczeniu raka prostaty jest dieta. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania należy stosować dietę zawierającą witaminę D, witaminę C, witaminę E, selen, soje. Zdrowa dieta jest pełna warzyw i owoców, których należy zjadać kilka porcji dziennie.

Rak prostaty a brzuch piwny

Najnowsze badania dowodzą, że rak prostaty rozwija się wcześniej u mężczyzn, którzy mają nadwagę, otyłość a dodatkowo główne miejsce gromadzenia się tłuszczu jest to właśnie „brzuszek piwny” czy inaczej mówiąc otyłość brzuszna. Naukowcy z Uniwersytety Oxford przeanalizowali dokumentacje medyczną 2.5 mln mężczyzn. Z badań wynikło, że każde dodatkowe 10 cm w tali mężczyzny powyżej normalnej wielkości zwiększało ryzyko zachorowania i śmierci na raka prostaty aż o 7%! Mężczyźni z otyłością całkowitą oraz otyłością brzuszną są znacznie bardziej narażeni na zachorowanie, niż mężczyźni o prawidłowej masie ciała.