Zdrowotne właściwości kawy- 10 korzyści zdrowotnych z picia kawy

Wypicie filiżanki kawy pobudza, dodaje energii poprawia również samopoczucie, ale okazuje się, że nie są to jedyne zalety picia kawy. Liczne badania naukowe stwierdzają, że regularne picie kawy zmniejsza między innymi ryzyko zachorowania na nowotwór, choroby serca, poprawia pracę wątroby, a nawet działa odchudzająco poprzez przyśpieszenie metabolizmu. Poznaj zdrowotne właściwości kawy.

Zdrowotne właściwości kawy

Pozytywnie wpływa na pracę mózgu

Według badań naukowych regularne picie kawy w ilości 3-5 filiżanek dziennie hamuje procesu neurodegeneracyjne zachodzące w mózgu. Kawa może również chronić przed rozwojem choroby Alzheimera i Parkinsona.

Odchudza

Regularne picie kawy bez żadnych dodatków może wspomóc spalanie tłuszczu. Według licznych badań naukowych picie kawy przyśpiesza metabolizm aż o 20%.

Kawa jest idealna przed treningiem

Filiżanka kawy wypita 30 minut przed treningiem zwiększa wydolność organizmu jednocześnie zmniejszając zmęczenie oraz niwelując tak zwane zakwasy.

Kawa zmniejsza ryzyko nowotworów

Ziarna kawowca to prawdziwa bomba przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze to substancję jakie niszczą wolne rodniki, których nadmiar powoduje wiele groźnych chorób takich jak nowotwory, miażdżyca czy powoduje przedwczesne starzenie.

Kawa jest dobra na serce

Kawa przede wszystkim poprawia krążenie krwi, a substancje w niej zawarte działają przeciwzapalnie oraz regenerują i wzmacniają układ krwionośny. Dzięki temu regularne picie kawy w ilości 1-2 filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego w tym szczególnie udaru mózgu oraz zawału serce.

Kawa dla wątroby

Kawa jest źródłem między innymi polifenoli, diterpeny i steroli roślinnych. Wszystkie te substancję mają zbawienny wpływ dla twojej wątroby. Regularne picie kawy zmniejszy ryzyko wystąpienia nowotworu wątroby, ale również zapalenia, złuszczenia i marskości wątroby.

Kawa zmniejszy ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Kawa poprawia metabolizm glukozy – czyli zmniejsza insulinooporność, zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Według badań osoby wypijające 4 filiżanki tego napoju dziennie zmniejszają ryzyko zachorowania nawet o 50%.

Kawa opóźnia procesy starzenia

Tak jak wyżej wspomniałam ziarna kawowca są bogatym źródłem przeciwutleniaczy jakie niszczą wolne rodniki. Jakie oprócz zwiększenia ryzyka zachorowania na nowotwory, również przyśpieszają procesy starzenia.

Kawa to bomba witaminowa

Ziarna kawowca to bomba prozdrowotnych substancji. Kubek kawy dostarcza ci witamin B2, B3 i B5 oraz składników mineralnych takich jak mangan, potas i magnez.

Poprawia potencję

Kofeina zawarta w kawie zwiększa ruchliwość plemników, ale również przeciwdziała takiemu problemowi jak brak erekcji. Kofeinie również przypisuje się działanie zwiększające popęd seksualny.