Sok z buraka – naturalny antybiotyk! Poznaj najważniejsze zalety soku z buraka

Burak to warzywo, które ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Aby w pełni korzystać z wszystkich właściwości buraka najlepiej jest go spożywać na surowo w postaci surówek czy świeżo wyciskanych soków. Sok z buraka jest to jeden z wielu naturalnych antybiotyków! Sprawdź jak go spożywać, by jak najbardziej czerpać z jego zdrowotnych właściwości oraz poznaj najważniejsze zalety zdrowotne i kosmetyczne spożywania buraków w formie soków czy surówek.

Burak jest to warzywo niskokaloryczne (43 kcal / 100g). Jest źródłem sporej ilości błonnika pokarmowego, witamin i związków bioaktywnych. W świeżym buraku znajduje się witamina C, żelazo, wapń, magnez, witamina B6 oraz potas.

Sok z buraka to naturalny lek na różnorodne problemy zdrowotne. Nie zawsze musisz brać leków z apteki czy chodzić od lekarza do lekarza, by pozbyć się dokuczliwych problemów zdrowotnych.

sok z buraka

Lecznicze właściwości soku z buraka

  • dzięki dużej ilości magnezu sok z buraka naturalnie wspomaga krążenie krwi oraz wzmacnia odporność całego organizmu
  • sok z buraka ma korzystny wpływ na układ immunologiczny organizmu człowieka. Ma on właściwości oczyszczające dzięki czemu wzmacnia organizm od środka a dodatkowo zapobiega rozwojowi nowotworów oraz wspomaga leczenie wielu chorób w tym typowych sezonowych jak przeziębienia czy grypy.
  • kolejnym z zastosowań soku z buraka jest wspomaganie żołądka a dokładnie wspomaganie błony śluzowej żołądka co powoduje zmniejszenie stanów zapalnych oraz szybki sposób na pozbycie się zgagi.
  • sok z buraka łagodzi bóle miesiączkowe oraz reguluje poziom hormonów, dzięki czemu układ rozrodczy kobiety działa lepiej.
  • Składniki buraków działają przeciwbólowo, zjedzenie gotowanego buraka zniweluje ból głowy oraz wspomoże leczenie migren.
  • Regularne spożywanie soku z buraka zapobiega twardnieniu żył oraz wspomaga prawidłowe funkcje układu krążenia,
  • Dwa buraki zawierają w sobie: 14 mg wapnia, 23 mg fosforu, 0,5 mg żelaza, 43 mg sodu, 208 mg potasu, 20 IU witaminy A, 6 mg witaminy C oraz 0,3 mg witaminy B.

Jak zrobić sok z buraka?

Soki warzywne i warzywno – owocowe można ronić na wiele sposobów, można je pić nierozcieńczone bądź z dodatkiem wody. Soki najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ im dłużej sok będzie stał, tym więcej składników się ulotni.

Sok wzmacniający pracę nerek

Do przygotowania soku potrzebujesz:

  • 1 burak
  • 2 średnie marchewki
  • 3/4 szklanku wody

Wszystkie składniki umyj, jeśli masz możliwość nie obieraj ze skórek. Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj do otrzymania jednolitego koktajlu. Pij od razu po przygotowaniu. Pij codziennie rano na czczo, by poprawić pracę nerek i całego organizmu.

Sok dodający energii

Składniki soku dodającego energii to:

  • 1 burak
  • garść truskawek bądź malin
  • 2 pomarańcze
  • łyżka miodu
  • plaster imbiru.

Wszystkie składniki na sok zmiksuj za pomocą blendera do uzyskania jednolitego napoju. Taki sok jest idealny na poranki, gdy budzimy się zmęczeni czy niewyspani.