Sok z buraka – naturalny antybiotyk! Poznaj najważniejsze zalety soku z buraka
Burak to warzywo, które ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Aby w pełni korzystać z wszystkich właściwości buraka najlepiej jest go spożywać na surowo w postaci surówek czy świeżo wyciskanych soków. Sok z buraka jest to jeden z wielu naturalnych antybiotyków! Sprawdź jak go spożywać, by jak najbardziej czerpać z jego zdrowotnych właściwości oraz poznaj najważniejsze zalety zdrowotne i kosmetyczne spożywania buraków w formie soków czy surówek.
Burak jest to warzywo niskokaloryczne (43 kcal / 100g). Jest źródłem sporej ilości błonnika pokarmowego, witamin i związków bioaktywnych. W świeżym buraku znajduje się witamina C, żelazo, wapń, magnez, witamina B6 oraz potas.
Sok z buraka to naturalny lek na różnorodne problemy zdrowotne. Nie zawsze musisz brać leków z apteki czy chodzić od lekarza do lekarza, by pozbyć się dokuczliwych problemów zdrowotnych.
Lecznicze właściwości soku z buraka
- dzięki dużej ilości magnezu sok z buraka naturalnie wspomaga krążenie krwi oraz wzmacnia odporność całego organizmu
- sok z buraka ma korzystny wpływ na układ immunologiczny organizmu człowieka. Ma on właściwości oczyszczające dzięki czemu wzmacnia organizm od środka a dodatkowo zapobiega rozwojowi nowotworów oraz wspomaga leczenie wielu chorób w tym typowych sezonowych jak przeziębienia czy grypy.
- kolejnym z zastosowań soku z buraka jest wspomaganie żołądka a dokładnie wspomaganie błony śluzowej żołądka co powoduje zmniejszenie stanów zapalnych oraz szybki sposób na pozbycie się zgagi.
- sok z buraka łagodzi bóle miesiączkowe oraz reguluje poziom hormonów, dzięki czemu układ rozrodczy kobiety działa lepiej.
- Składniki buraków działają przeciwbólowo, zjedzenie gotowanego buraka zniweluje ból głowy oraz wspomoże leczenie migren.
- Regularne spożywanie soku z buraka zapobiega twardnieniu żył oraz wspomaga prawidłowe funkcje układu krążenia,
- Dwa buraki zawierają w sobie: 14 mg wapnia, 23 mg fosforu, 0,5 mg żelaza, 43 mg sodu, 208 mg potasu, 20 IU witaminy A, 6 mg witaminy C oraz 0,3 mg witaminy B.
Jak zrobić sok z buraka?
Soki warzywne i warzywno – owocowe można ronić na wiele sposobów, można je pić nierozcieńczone bądź z dodatkiem wody. Soki najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ im dłużej sok będzie stał, tym więcej składników się ulotni.
Sok wzmacniający pracę nerek
Do przygotowania soku potrzebujesz:
- 1 burak
- 2 średnie marchewki
- 3/4 szklanku wody
Wszystkie składniki umyj, jeśli masz możliwość nie obieraj ze skórek. Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj do otrzymania jednolitego koktajlu. Pij od razu po przygotowaniu. Pij codziennie rano na czczo, by poprawić pracę nerek i całego organizmu.
Sok dodający energii
Składniki soku dodającego energii to:
- 1 burak
- garść truskawek bądź malin
- 2 pomarańcze
- łyżka miodu
- plaster imbiru.
Wszystkie składniki na sok zmiksuj za pomocą blendera do uzyskania jednolitego napoju. Taki sok jest idealny na poranki, gdy budzimy się zmęczeni czy niewyspani.