Pij codziennie kombuchę i sprawdź co się stanie z twoim ciałem

Kombucha to sfermentowany, lekko słodki napój, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Kombucha jest to napój prozdrowotny, który powstał podczas rozkładu węglowodanów na alkohol lub kwas za pomocą bakterii i drożdży. Zawiera sporą ilość przeciwutleniaczu, które zabijają szkodliwe bakterie i pozwala leczyć niektóre choroby. Picie kombuchy – poznaj wszystkie zalety!

Jak powstaje kombucha?

Składniki tego napoju to fermentująca zielona lub czarna herbata (bądź mieszanka tych herbat) wraz z cukrem, bakteriami i drożdżami. Główne właściwości zdrowotne kombuchy to symbiotyczne kolonie bakterii i drożdży w skrócie SCOBY. SCOBY miesza się z herbatą i pozostawia na kilkanaście dni, by odpowiednio przeszło proces fermentacji. Po zakończeniu procesu mamy gotową kombuchę od której można oddzielić SCORBY, by wykorzystać je ponownie do przygotowania kolejnej porcji napoju.

picie kombuchy

Zalety picia kombuchy

Kombucha ma zalety, ale ma również wady o których należy pamiętać, gdy chcemy dodać ją do naszego codziennego życia. Poniżej zawarto najlepsze pozytywy częstego picia kombuchy.

Spożywanie dużej ilości probiotyków

W fermentowanej herbacie są miliony probiotyków. Probiotyki poprawiają pracę jelit, zmniejszają stany zapalne a przy zastosowaniu odpowiedniej diety ułatwiają utratę wagi. Kombucha zawiera bakterie kwasu mlekowego.

Picie kombuchy – poprawa stanu zdrowia

Picie kombuchy ma takie same zalety jak picie zielonej herbaty. Pomaga kontrolować poziom cukru i insuliny we krwi co wspomaga trawienie, wspiera utratę wagi co przekłada się na lepszą pracę całego organizmu.

Zmniejszenie ryzyka chorób

Picie kombuchy obniża poziom złego cholesterolu w stosunku do dobrego cholesterolu. Niektóre badania wskazały, że codzienne picie kombuchy spowalnia wzrost komórek rakowych w organizmie.

Eliminacja drobnoustrojów oraz dostarczanie antyoksydantów – picie kombuchy

Zawartość anyoksydantów poprawia działanie wątroby, dodatkowo polifenole pochodzące z herbaty hamują rozwój niepożądanych bakterii w układzie pokarmowym.

picie kombuchy

Negatywne skutki picia kombuchy

Picie kombuchy nie jest dla każdego

U niektórych osób picie kombuchy może powodować skutki ubocze. Spora ilość bakterii i drożdży u osób o obniżonej odporności np. osób z chorobą nowotworową może powodować infekcje. Zbadano również przypadki ciężkich reakcji alergicznych oraz powikłań wątrobowych.

Kombucha jest niepasteryzowana oraz ma niewielkie ilości alkoholu i kofeiny kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią oraz dzieci powinny jej unikać.

Kombucha uszkadza zęby

Mimo, że kombucha jest bardzo zdrowa jest kwaśna i ma sporą ilość cukru, co może doprowadzić do rozwoju próchnicy.

Picie kombuchy – kombucha ma sporą ilość kalorii

Gotowy napój jest wysokokaloryczny. Picie kombuchy należy doliczyć do naszego bilansu kalorycznego, by nie przytyć.

Może spożywać zbyt wiele kofeiny

Spożywanie zbyt dużej ilości kofeiny, jeśli dodatkowo pijemy kilka szklanek kawy dziennie zwiększa prawdopodobieństwo migren i bólów głowy.

Jak spożywać kombuchę, by była bezpieczna?

Jeśli nie masz doświadczenie nie próbuj samodzielnie robić kombuchy w domu, jeśli będzie zanieczyszczona bądź zbyt mocno sfermentowana może powodować problemy zdrowotne. Lepiej kupić gotowy napój ze sklepu, będziesz mieć pewność, że będzie miała odpowiednią ilość alkoholu i kofeiny oraz nie będzie szkodzić. Dodatkowo wybieraj napoje, które mają niską zawartość cukru.