Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym to jedno z klasycznych dań serwowanych na Wielkanoc. Zawsze na Wielkanocne śniadanie robię białą kiełbasę na kilka sposobów, koniecznie z dużą ilością chrzanu oraz z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Jest to podstawowe danie zaraz obok jajek faszerowanych czy miseczki żurku na zakwasie. Uwielbiam ją jeść również drugiego dnia podgrzewaną na patelni. Przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu, większość czasu to oczekiwanie na zapieczenie się sosu i mięsa.

Choć klasyczny sposób podawania białej kiełbasy to gotowana z dodatkiem chrzany bądź musztardy polecam wypróbować inne przepisy, które urozmaicą klasyczne danie.

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym – Składniki

  • 500 g surowych białych kiełbasek – 5 sztuk
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 150 ml śmietany kremówki 36%'
  • 3 czubate łyżeczki chrzanu ze słoika
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • czubata łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym – Wykonanie

Surową białą kiełbasę włóż do garnka, zalej sporą ilością zimnej wody. Podgrzewaj kiełbasę na niewielkiej mocy palnika, aż woda będzie gorąca. Kiełbasa ma się tylko zaparzyć a nie ugotować.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż białą kiełbasę, którą wcześniej wyciągnij z wody. Naczynie wstaw do piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut.

Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Na patelni rozgrzej masło z olejem, wsyp całą cebulę i podsmażaj na małej mocy palnika, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Nie pozwól, by cebula się przypaliła.

W misce wymieszaj kwaśną śmietanę z kremówką oraz chrzanem ze słoika. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki dodaj więcej chrzanu. Wymieszaj całość w jednolity sos, następnie dodaj sól, pieprz oraz majeranek, ponownie wymieszaj. Tak przygotowany sos dolej do cebuli, wymieszaj i duś na małym palniku przez kilka minut,

Zapieczoną białą kiełbasę wyciągnij z piekarnika i zalej je wcześniej przygotowanym sosem chrzanowym z cebulą. Ponownie włóż naczynie do piekarnika i zapiekaj przez kolejne 30 minut. Danie najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, ale podgrzewane również smakuje przepysznie.

Smacznego!