Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to jedno z moich ulubionych dań. Cenię je za ich prostotę w przygotowaniu oraz delikatny smak. Klopsiki w sosie pomidorowym idealnie sprawdzą się podczas niedzielnego rodzinnego obiadu oraz szybkiego obiadu podczas tygodnia. Możesz je podać dosłownie z każdym dodatkiem, ja uwielbiam pulpety z ryżem, ale śmiało możesz je podawać z ziemniakami z wody, kaszą, makaronem, a nawet z bułką z masłem. Pulpety w sosie pomidorowym to również idealny pomysł na obiad na kilka dni. Wystarczy, że zamrozisz je w woreczku do żywności z zamknięciem strunowym i następnie masz obiad jaki szybko możesz odmrozić za parę dni. Podczas mrożenia pulpety nic nie tracą ze swojego cudownego smaku. Zapraszam do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym z tego przepisu.

Pulpety w sosie pomidorowym – Składniki

  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego z szynki bądź z indyka.
    • Odradzam zakup paczkowanego mięsa mielonego, od dłuższego czasu do przygotowania pulpetów kupuję mięso w jednym kawałku z osiedlowego sklepu mięsnego i samodzielnie je miele, pulpety z takiego mięsa są o wiele lepsze w smaku)
  • woreczek kaszy jęczmiennej drobnej
    • ( jeżeli nie lubisz kaszy jęczmiennej możesz użyć białego i brązowego ryżu, czy kaszy gryczanej lub pęczak)
  • 1 duże jajko
  • 1 czerstwa bułka zamoczona w wodzie
  • świeża marchewka starta na tarce
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sos pomidorowy- Składniki

  • 100 gram koncentratu pomidorowego lub 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 1,5 litra bulion warzywnego lub drobiowego
  • świeża pietruszka
  • oregano
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Pulpety w sosie pomidorowym- Przygotowanie

Czerstwą bułkę włóż na chwilę do miseczki z wodą, jak bułka zrobi się miękka to wyjmij ją i następnie odsącz nadmiar nagromadzonej w niej wody.

Do dużej miski włóż mięso mielone, surową kaszę jęczmienną i startą marchewkę. Następnie wbij do środka jedno jajko, bułkę tartą, rozdrobnioną na mniejsze kawałki bułkę i przyprawy.

Wszystko dokładanie wyrób wyrób do uzyskania jednolitej masy.

Z wyrobionej masy uformuj małe kuleczki, podczas formowania pulpetów bądź bardzo dokładna powinny one być bardzo mocno zbite w jedną całość, jeżeli nie będą dokładnie uformowane mogą się rozpaść podczas gotowania.

Wlej do garnka 1,5 litra bulionu ja zawsze przygotowuje sos do pulpetów z bulionu warzywnego, ale możesz również użyć bulionu drobiowego, następnie dodaj do bulionu koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła oraz drobno posiekaną pietruszkę i zacznij gotować.

Jak zacznie bulgotać włóż do garnka wcześniej przygotowane pulpety. Pulpety wkładaj do garnka delikatnie, jeden po drugim, jeżeli będziesz robić to gwałtownie to mogą się one rozpaść.

Pulpety gotuj 20 minut na średnim ogniu, po tym czasie pulpety będą gotowe.

Następnie musisz zagęścić sos, wyjmij pulpety z garnka, do niewielkiej miseczki wsyp łyżkę mąki i wymieszaj z odrobiną wody.

Zawartość miseczki wlej do sosu i gotuj jeszcze chwilę do czasu aż sos się zagęści.

Później włóż z powrotem pulpety do sosu.

Smacznego!