15 pokarmów, które są silnie rakotwórcze!

Codziennie spożywamy różnorodną żywność, nie zwracając uwagi, czy jest to zdrowe dla naszego organizmu, jaki to ma wpływ na rozwijanie się chorób w szczególności chorób nowotworowych. Produkcja żywności jest szybsza, żywność jest bardziej przetworzona, dodaje się dużo więcej sztucznych nawozów i sztucznych dodatków. Jakie produkty są najbardziej rakotwórcze? W poście zawarto 15 z nich.

  1. Wysoko przetworzone mięso – zgodnie z badaniami już nawet 50 gram przetworzonego jedzenia może zwiększyć ryzyko zachorowań na raka jelita grubego.

  2. Alkohol – w ilości umiarkowanej spożywany sporadycznie nie będzie szkodliwy dla organizmu. Jednak już codzienne picie może się negatywnie odbić na organizmie. Spożywanie 3,5 kieliszka alkoholu w ciągu doby zwiększa ryzyko nowotworu gardła i krtani o 50%.
  3. Zwęglone bądź przypalone mięso – pamiętaj, by unikać przypalania mięsa na patelni, bądź na grillu. Powoduje to powstawanie związków kancerogennych.
  4. Napoje gazowane – mężczyźni, którzy pili co najmniej puszkę napojów gazowanych w ciągu dnia zwiększyli zachorowania na nowotwór prostaty o 40%.
  5. Gorące napoje – stałe picie napojów o temperaturze powyżej 65 stopni Celcjusza może powodować zwiększenie ryzyka raka przełyku.
  6. Białe pieczywo – spożywanie pieczywa i produktów z wysokim indeksem glikemicznym sprzyja powstawaniu nowotworów.
  7. Żywność modyfikowana genetycznie (GMO) – badania przeprowadzone na zwierzętach pokazują, że żywność ta może być potencjalnie rakotwórcza.
  8. Chipsy i frytki – przygotowuje się je w wysokiej temperaturze, z przegrzanego oleju wydobywa się substancja akrylamid, która jest rakotwórcza.
  9. Orzeszki ziemne – źle przechowywane powodują, że powstają w nich grzyby oraz aflatoksony, które sprzyjają rakowi wątroby.

  10. Cukier rafinowany – cukry są pożywką dla komórek rakowych. Cukier jest bezwartościowy, sprzyja otyłości, dlatego warto z niego całkowicie zrezygnować.
  11. Produkty w puszkach – produkty puszkowane mogą zawierać bisfenol, który znaczącą zwiększa rozwój nowotworów piersi oraz zaburzeń hormonalnych.
  12. Łosoś hodowlany – jest tańszy od dzikiego łososia, jednak jest jego mięso jest zanieczyszczone, łososie karmione są przetworzoną paszą. Spożywanie go w dużych ilościach może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka.