Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką

Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką to kolejny przepis z ciasta drożdżowego, który można znaleźć na stronie. Ciasto drożdżowe jest świetne, bo można je wykorzystać w przepisach na słono jak i na słodko. Uwielbiamy słodkości, drożdżówki, pączki, ciasteczka. Domowe drożdżówki do przepyszny dodatek do kawy czy na drugie śniadanie. Są miękkie, jabłka pięknie pachną cynamonem a kruszonka jest wyjątkowo chrupiąca. Nie można się im oprzeć! Do tego z przepisu wychodzi około 18 drożdżówek, więc spokojnie starczy ich na kilka dni. Koniecznie wypróbuj ten przepis a nie wrócisz już do sklepowych drożdżówek.

Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką – Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 500 gram mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 50 gram świeżych drożdży
  • 80 gram cukru
  • 2 całe jajka
  • 100 gram rozpuszczonego masła

Składniki na nadzienie jabłkowe

  • 1 kilogram twardych i kwaśnych jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Składniki na kruszonkę

  • 120 gram mąki
  • 100 gram schłodzonego masła
  • 50 gram cukru pudru

drozdzowki z jablkiem i kruszonka

Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką – Wykonanie

Ciasto drożdżowe

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, Dzięki temu zaczyn na drożdże zawsze się uda, zimne drożdże czy mleko spowodują, że zaczyn nie będzie rosnąć.

Do miski przełożyć drożdże, rozdrobnić, dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru, dokładnie rozmieszać. Pozostawić w misce celem wyrośnięcia rozczynu na około 10 minut.

Jajka wbić do miski, dodać pozostały cukier. Następnie ubić na puszystą masę.

Mąkę przesiać do miski z zaczynem drożdżowym, dodać ubite jajka z cukrem, Tak przygotowane ciasto wyrabiać przez około 15 minut za pomocą miksera bądź ręcznie. Po tym czasie dodać roztopione i zimne masło i wyrabiać kolejne 5 minut aż do dokładnego połączenia się składników,

Ciasto przykryć szmatką i odstawić na 40 – 50 minut do wyrośnięcia.

Prażone jabłka

W czasie wyrastania ciasta przygotować nadzienie jabłkowe. Jabłka obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych, następnie okroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, polać sokiem z cytryny oraz posypać cukrem, dokładnie wymieszać.

Pozostawić jabłka na kilka minut, by puściły sok. Rozgrzać garnek z szerokim dnem. Zlać nadmiar soku z jabłek i przesypać je do garnka, następnie prażyć na małym ogniu do miękkości jabłek przez około 15 minut. 2 minuty przed zakończeniem dodać cynamon i dokładnie wymieszać, Przesypać jabłka do miski i odstawić do ostygnięcia.

Kruszonka

Do miski wsypać mąkę, pokrojone w drobną kostkę dobrze schłodzone masło oraz cukier puder. Rozcierać za pomocą palców otrzymania formy kruszonki. Można tak przygotowaną kruszonkę można od razu nakładać na wypieki, Ja jednak polecam przygotować kruszonkę dzień wcześniej i pozostawić ją w lodówce na noc, dzięki czemu będzie ona bardziej chrupiąca.

Przygotowanie drożdżówek

Gdy ciasto będzie odpowiednio wyrośnięte wyłożyć na stolnicę wcześniej oprószoną mąką. Wygniatać przez minutę, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Ciasto podzielić na pół, każdy kawałek rozwałkować na placek o grubości około 1.5 cm.

Szklanką o średnicy około 9 centymetrów wykrajać kółka. Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i również wykrajać kółka. Kółka ułożyć na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Dnem szklanki zrobić wgłębienie w każdej drożdżówce. Na każdą drożdżówkę nałożyć czubatą łyżkę nadzienia jabłkowego. Posypać sporą ilością wcześniej przygotowaną kruszonką. Drożdżówki z kruszonką posmarować roztrzepanym jajkiem.

Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec każdą blaszkę po kolei przed około 20 minut do zarumienienia się drożdżówek.

Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką będą smaczne do 2 dni. Jeśli chcesz, by dłużej zostały świeże możesz je zamrozić.

Smacznego!