Czy warzywa w puszce są szkodliwe? Czy można je bezpiecznie jeść?

     Bardzo lubimy warzywa w puszkach, kupujemy ich bardzo dużo, ale czy są zdrowe? Czy puszki nie zawierają szkodliwych substancji zagrażających zdrowiu i życiu? Przeczytaj tego posta, by wiedzieć czy kupować puszki czy wyrzucić wszystkie zapasy z szafek?

   Wiele osób nie kupuje warzyw w puszkach, bo uważa, że w puszce są szkodliwe związki, które przechodzą również do warzyw. Dodatkowo uważają, że warzywa w puszkach są przetworzone, bezwartościowe, nie zawierają witamin, a wręcz są szkodliwe.
To nie jest prawda!

Kupując dobre warzywa w puszkach zyskujemy wartościowy posiłek.

Warzywa w puszkach są często bardziej wartościowe, niż świeże warzywa. Są zbierane w okresie ich głównego wzrostu oraz szybko zakonserwowane, co powoduje, że nie tracą cennych wartości spożywczych, z puszek pozbywa się powietrza, co powoduje, że enzymy znajdujące się w warzywach i owocach nie aktywują się a więc nie „znikają” z puszki. Pomidory z puszki kupione w grudniu mają więcej witamin i antyoksydantów, niż świeże pomidory, bo te w trakcie leżakowania utraciły już część cennych mikroelementów.

Jedyny minus to taki, że jak otworzymy puszkę należy przełożyć pozostałą zawartość do innego pojemnika, nie zostawiać w puszcze.
Najbardziej popularne warzywa to: pomidory, groszek, marchewka, kukurydza, fasola.
Najbardziej popularne owoce to: brzoskwinie, ananasy, mieszanki owocowe.
Wybór jest tak wielki, że każdy znajdzie coś dla siebie, może pora spróbować coś nowego, coś innego z warzyw i owoców w puszkach?
 Jecie warzywa i owoce w puszkach? Może macie swoje ulubione przepisy, bądź ulubione marki? Co u was w kuchni najlepiej się sprawdza? Podrzućcie pomysły, niech inni się zainspirują!
Pozdrawiam 😉