Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to pieczone bądź gotowane w wodzie bądź na parze buraki ćwikłowe pokrojone w bardzo cieniutkie kawałki z dodatkiem sera, orzechów, rukoli zalane aromatycznym sosem miodowym. Takie danie świetnie wygląda na imprezowym stole, jest idealną przekąską jak i przystawką przed obiadem. Robię carpaccio z buraka jak chcę się pochwalić, jak z prostych przepisów można zrobić wykwintne dania.

Składniki na carpaccio z buraka

  • 1 bądź 2 buraki ćwikłowe
  • większa garść liści rukoli
  • 1 kulka mozzarelli bądź serka koziego
  • mała garść orzechów włoskich

Składniki na sos do carpaccio

  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Carpaccio z buraka – Wykonanie

Buraki ćwikłowe możesz przygotować na 3 a nawet 4 sposoby. Pierwszy z nich to upieczenie ich w piekarniku w foli spożywczej w temperaturze 200 stopni C przez około 60-80 minut w zależności od wielkości buraków. Możesz ugotować je w wodzie również przez około 60-80 minut, wstawić do parowaru na około 70 minut. Ja tym razem skorzystałam z najprostszej formy, ponieważ zakupiłam gotowe ugotowane na parze buraki ćwikłowe, co pozwoliło mi zaoszczędzić czas na gotowanie i studzenie warzyw. Buraki nie muszą być bardzo miękkie, lepiej by były lekko twardawe niż rozgotowane.

Obrane i przestudzone buraki obierz ze skórki. Następnie pokrój je w bardzo cienkie plasterki za pomocą noża bądź tarki.

Rukolę umyj dokładnie, osusz dokładnie. Na płaskim talerzu rozłóż 3/4 rukoli. Na wierz poukładaj buraki jeden obok drugiego.

Mozarellę pokrój na cieniutkie plasterki. Poukładaj mozarellę pomiędzy plastrami buraków. Staraj się to robić tak, by nie wybrudzić sera sokiem z buraka, ponieważ danie będzie wyglądało mało apetycznie.

Orzechy włoskie rozdrobnij na małe kawałki. Rozsyp na burakach. Na wierzch posyp kolejną porcję rukoli.

W miseczkę włóż wszystkie składniki sosu tj. miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie do momentu uzyskania jednolitej formy sosu bez grudek.

Carpaccio z buraka przed podaniem na stół polej obficie przygotowanym sosem.

Smacznego!