Zrazy wołowe

Domowe zrazy wołowe to pomysł na wykwintny obiad dla wszystkich domowników. Przepis jest sprawdzony, tak zrazy robi moja mama, więc mam pewność, że zawsze się udadzą, bo udają się zawsze od kilkunastu lat 🙂 Zrazy wołowe pasują do różnych składników. Można je podawać z ziemniakami gotowanymi, ziemniakami purée, kluskami śląskimi czy kopytkami. Z przepisu wychodzi 8 sporej wielkości zrazów zawijanych z dodatkiem ogórka kiszonego i cebuli. Zazwyczaj robię zrazy wołowe, od czasu do czasu robię również zrazy wieprzowe. Przepis na nie jest praktycznie identyczny.

Zrazy wołowe – Składniki

  • 8 plastrów wołowiny( ok. 1 kg mięsa)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 4 średnie cebule ( 2 do mięsa oraz 2 do sosu)
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżeczek musztardy sarepskiej bądź innej ostrej musztardy
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól, słodka papryka
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 l bulionu warzywnego bądź mięsnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • mąka pszenna plus 50 ml zimnej wody, alby zagęścić mięsny sos

zrazy wołowe

Przepis na zrazy wołowe

Zrazy wołowe to inaczej rolada śląska. Jest to danie pochodzące z kuchni śląskiej, tradycyjnie podaje się je razem z kluskami śląskimi oraz modrą kapustą. Jeśli trafimy na śląski obiad to na 99% zjemy właśnie roladę z kluskami i kapustą 😉 Zrazy wołowe to cienko rozbite kawałki mięsa wołowego zawinięte w rulon. W środku zraza znajdują się boczek, cebula oraz ogórek kiszony. W przygotowywaniu zrazów bardzo ważne jest by mięso dusiło się odpowiednio długo, dzięki temu będzie idealnie kruche. Zbyt krótkie duszenie spowoduje, że mięso pozostanie twarde bądź zbyt gumowe.

Zrazy wołowe – Wykonanie

Każdy plaster mięsa rozbij na cienko za pomocą tłuczka. Nie rozbijaj go intensywnie, mięso ma być całości a nie podziurawione. Każdy kawałek dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką, następnie każdy kawałek posmaruj cienką warstwą musztardy.

Cebulę obierz z łupinek, pokrój na 4 części. Ogórki pokrój wzdłuż na 4 kawałki. Boczek pokrój na plastry, przygotuj 8 plastrów boczku.

Na każdy przyprawiony i wysmarowany musztardą kawałek mięsa ułóż cebulę, ogórka kiszonego oraz boczek. Każdy wypełniony rulon ciasto zawiń i zwiąż nitką bądź zepnij wykałaczkami.

Każdego zraza obtocz w niewielkiej ilości mąki pszennej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Na mocno rozgrzanym oleju usmaż każdego zraza na rumiano przez kilka minut. Następnie podsmażone zrazy przełóż do brytfanki o sporym dnie.

2 cebule obierz z łupinek, pokrój w sporej wielkości kostkę, podsmaż ją na tym samym oleju co wcześniej było smażone mięso. Kolejno do przysmażonej cebuli dolej bulion bądź wodę (z bulionem zrazy wychodzą znacznie smaczniejsze). Dokładne przemieszaj i podgrzewaj, aż bulion będzie ciepły. Całość przelej do garnka ze zrazami. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz sos sojowy.

Garnek ustaw na minimalnej mocy palnika, zrazy wołowe gotuj pod przykryciem przez minimum 2 godziny. Po tym czasie mięso będzie kruchutkie, będzie delikatnie się kroić. Sprawdzaj co kilkanaście minut czy sos nie zredukował się zbyt mocno, jeśli tak się stanie dodaj trochę wody bądź bulionu. Pod koniec przypraw sam sos solą i pieprzem.

Zrazy podawaj z dodatkiem klusek śląskich, ziemniaków bądź kopytek. Do zrazów idealnie pasują również buraczki na ciepło bądź zasmażana modra kapusta.

Smacznego!

zrazy wołowe