Zioła na cholesterol- 7 ziół na obniżenie poziomu cholesterolu

Zmiany nawyków żywieniowych, zmiana tryby życia oraz leczenie farmakologiczne to najczęstsze sposoby leczenia wysokiego poziomu cholesterolu. Oprócz tych metod warto również do swojego leczenia wprowadzić odpowiednie zioła jakie w naturalny sposób wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu i poprawę samopoczucia. Sprawdź jakie zioła należy włączyć w czasie leczenia podwyższonego poziomu cholesterolu. Zioła na cholesterol- 7 ziół na obniżenie poziomu cholesterolu.

Zioła na cholesterol

Kiedy poziom cholesterolu powinien zaniepokoić

Żeby sprawdzić poziom cholesterolu w organizmie, należy wykonać lipidogram –  badanie krwi, które polega na oznaczeniu stężenia cholesterolu wraz z jego frakcjami. Na lipidogram składają się:

  • stężenie cholesterolu całkowitego,
  • stężenie cholesterolu LDL,
  • stężenie cholesterolu HDL,
  • stężenie trójglicerydów.

Stężenie cholesterolu całkowitego we krwi nie powinno przekroczyć 200 mg/dL. Cholesterol LDL powinien mieć wartość poniżej 100 mg/dL, a cholesterol HDL powyżej 35 mg/dL u mężczyzn i 45 mg/dL u kobiet. Zaś trójglicerydy (tłuszcze proste, dostarczane głównie w pożywieniem) powinny być na poniżej 150 mg/dL.

Za niebezpieczny dla zdrowia uznaje się poziom cholesterolu całkowitego powyżej 240 mg/dL, a cholesterolu LDL powyżej 160 mg/dL. Groźne dla zdrowia jest także stężenie trójglicerydów powyżej 200 mg/dL. Ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego jest także wyższe przy niskim stężeniu cholesterolu HDL. Uznaje się, że powinien on mieć wartość powyżej 40 mg/dL.

Jakie zioła wybrać w czasie leczenia

Karczoch zwyczajny

Karczoch reguluje poziom cholesterolu i trójglicerydów, ponadto wykazuje działanie żółciopędne i żółciotwórcze dzięki czemu przyśpiesza trawienie tłustych posiłków. Oprócz tego karczoch wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe, przeciwutleniające regenerujące i ochraniające wątrobę.

Kozieradka pospolita

Regularne stosowanie kozieradki skutecznie obniża poziom całkowitego cholesterolu, trójglicerydów, cholesterolu LDL. Przyśpiesza ponadto metabolizm cholesterolu oraz ogranicza wchłanianie związków tłuszczowych.

Ostropest plamisty

Obniża frakcję LDL, hamuje rozwój blaszek miażdżycowych oraz także zwiększa stężenie HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu. Ponadto wspomaga pracę wątroby, pobudza wydzielanie żółci oraz soku żołądkowego dzięki czemu działa osłonowo na błonę śluzową żołądka oraz przyśpiesza trawienie ciężkostrawnych posiłków.

Czosnek

Czosnek głównie znany jest ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych. Okazuje się, że może być również skutecznym lekarstwem na podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Czosnek obniża poziom lipidów we krwi, szczególnie frakcji LDL, całkowitego cholesterolu i trójglicerydów.  Chroni przed hipercholesterolemią indukowaną dietą i działa przeciwmiażdżycowo. 

Imbir

Wyciąg z tej rośliny obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwmiażdżycowo i przeciwcukrzycowo. Ponadto poprawia pracę układu krążenie, co daje uczucie rozgrzania i gorąca.  

Lucerna siewna

Badania naukowe wykazały, że już dwa miesiące stosowania lucerny siewnej redukują „zły” cholesterol nawet o 18%, a całkowity o 17%. Dzieje się tak, ponieważ saponiny zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelicie cienkim.

Siemię lniane

Nasiona lnu, zawierają w sobie duże ilości błonnika, lignanów (o działaniu przeciwutleniającym) oraz także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona lnu obniżają stężenie złego cholesterolu we krwi – jak wykazują badania naukowe, samo włączenie do diety zmielonego siemienia pozwoliło już po pierwszym miesiącu zmniejszyć poziom złego cholesterolu LDL o 15%.