Żelatyna- Właściwości zdrowotne, które koniecznie musisz poznać

Żelatyna spożywcza to produkt łatwo dostępny i z całą pewnością bardzo dobrze znany każdemu z was. Często stosowana do deserów jako zagęszczacz do różnego rodzaju potraw. Żelatyna ma szereg różnych właściwości zdrowotnych. Poznaj je wszystkie. Żelatyna- Właściwości zdrowotne, które koniecznie musisz poznać.

Czym jest żelatyna

Żelatyna jest białkiem zwierzęcym otrzymywanym z kolagenu, polipeptydem o wysokiej masie cząsteczkowej, hydrokoloidem, czyli substancją bardzo dobrze rozpuszczalną w wodzie i tworzącą w roztworze trójwymiarową sieć. Natomiast sam kolagen to główne białko tkanki łącznej budującej ścięgna i skórę, a także kości. Kolagen stanowi około 30% wszystkich białek w organizmach zwierząt.

Kontrowersyjne jest pochodzenie żelatyny, gdyż jest ona wytwarzana z kości, skóry oraz ścięgien zwierzęcych, które są produktem ubocznym przy produkcji mięsa, co może budzić sporą niechęć wobec tego produktu. Proces produkcyjny żelatyny jest długi i skomplikowany, a jego celem jest przekształcenie kolagenu w substancję rozpuszczalną w wodzie i wykazującą zdolność tworzenia żeli. Żelatyna zawiera identyczną sekwencję aminokwasów jak kolagen. Zbudowana jest głównie z glicyny, proliny i hydroksyproliny.

Żelatyna- właściwości zdrowotne

Wspomaga trawienie

Żelatyna wspomaga gromadzenie się soków trawiennych, co znacznie ułatwia trawienie i wchłanianie pokarmu. Ponadto spożywanie żelatyny wspomaga pracę jelit oraz przeciwdziała zaparciom.

Wzmacnia kości, chrząstki i stawy

Lizyna, która znajduje się w żelatynie wspomaga pracę układu kostnego. Jest to aminokwas, którego organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, dlatego ważne jest jego dostarczenie z dietą. Ponadto właściwości przeciwzapalne żelatyny pomagają zwalczyć rozmaite dolegliwości dotykające układ kostny. Jednocześnie, zmniejsza również ryzyko wystąpienia chorób takich jak artretyzm i choroba zwyrodnieniowa stawów.

Pomaga utrzymać równowagę hormonalną

Żelatyna dostarcza glicynę, która pomaga regulować insulinę i zapobiegać hipoglikemii.

Wspomaga odchudzanie

Spożywanie pokarmów bogatych w żelatynę wspomaga metabolizm oraz również zapewnia poczucie sytości przez dłuższy czas, a także zapobiega napadom tak zwanego wilczego głodu.

Przyśpiesza gojenie się ran

Nakładanie żelatyny na rany to stary babciny sposób na przyśpieszenie się ich gojenia.

Poprawi stan twoich włosów oraz paznokci

Regularna suplementacja żelatyny znacząco poprawi jakość zarówno włosów oraz paznokci.

Odmładza

Żelatyna to nic innego jak białko powstałe w wyniku zagotowania kolagenu pochodzenia zwierzęcego. Jej regularne przyjmowanie może poprawić elastyczność i sprężystość skóry dzięki czemu będziesz wyglądać młodziej.

Żelatyna- jak stosować?

Żeby przygotować napój z żelatyny musisz wsypać 3 łyżeczki żelatyny do szklanki(250 ml)zimnej wody i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc. Rano roztwór będzie gotowy do spożycia. Ważne, aby zrobić to na czczo. Aby żelatyna była smaczna, można dodać do niej miód, jogurt naturalny lub syrop z agawy.