Jak uratować zbyt ostrą potrawę

W ostatnich latach Polacy polubili pikantne potrawy. Co raz częściej próbujemy swoich sił w kuchni meksykańskiej lub azjatyckiej, w których takie przyprawy jak pieprz, ostra papryka czy curry dodaje się do praktycznie każdego dania. Niestety, ale często bywa, że chwila nieuwagi, roztargnienia, pośpiech czy nawet niewystarczająca znajomość tych przyprawach sprawia, że nasz posiłek staje się nie możliwy do zjedzenia. Co w takiej sytuacji zrobić? Czy zbyt ostrą potrawę można jeszcze uratować? Nie martw się, wystarczy znajomość kilku prostych sztuczek kuchennych, a twój posiłek da się jeszcze uratować. Sprawdź jak można uratować zbyt ostrą potrawę.

chilli

Jak uratować zbyt ostrą potrawę

Dodaj więcej składników

Chcesz prosty i szybki sposób? Po prostu dodaj trochę więcej składników do swojej potrawy. Przygotowujesz na przykład makaron spaghetti to dodaj jedną puszkę pomidorów więcej i sprawdź czy smak będzie ci odpowiadał. W sytuacji kiedy przygotowałaś zupę albo gulasz dolej trochę bulionu warzywnego lub drobiowego, a jego pikantność na pewno się zmniejszy.

Dodaj cukier

Następny sposób to dodanie 1-2 łyżeczek cukru do potrawy i zalanie jej odrobiną wody. Słodki smak neutralizuje ostrość przypraw. Później wystarczy, że poczekasz, aż woda się zredukuje i będziesz mogła cieszyć się ze swojej potrawy. Jeżeli nie lubisz cukru możesz również dodać miód.

Sok z połówki cytryny

Boisz się dodać cukier do swojej potrawy? Boisz się, że może to popsuć smak potrawy? Zamiast cukru możesz dodać sok z cytryny. Nie dość, że twoja potrawa nie będzie już taka ostra to jeszcze dostanie dodatkowy smaczek w postaci nutki kwaśnej cytryny.

Ocet balsamiczny

Dodanie octu balsamicznego to wspaniały sposób na zmniejszenie pikantności twojej potrawy. Wystarczy, że dodasz do garnka 1/3 szklanki octu balsamicznego i pozwolisz mu się zredukować.

Nabiał

Przesadziłaś z ostrą papryką albo chilli? Dodaj do potrawy trochę mleka lub śmietany. Posiłek na pewno nie będzie już zbyt ostry.


Jak uratować zbyt ostrą potrawę- A co zrobić kiedy zjadłaś coś ostrego i odczuwasz palenie w gardle?

Zjadłaś papryczkę chilli i odczuwasz palenie, pieczenie w gardle i przełyku? Szklanka wody w takiej sytuacji na pewno ci nie pomoże. Jedynym rozwiązaniem jest wypicie szklanki mleka lub innego produktu mlecznego. Kapsaicyna jaka odpowiada za ostry smak nie rozpuszcza się w wodzie (dlatego picie wody średnio pomaga na ogień w gardle) za to bardzo dobrze w tłuszczach i alkoholu. Świetnym neutralizatorem kapsaicyny jest kazeina, białko zawarte w mleku i jego przetworach.