Zbiteń- pradawna rosyjska mikstura na pasożyty i przeziębienie

Zbiteń to stary Rosyjski rozgrzewający napój  na bazie miodu i przypraw korzennych o właściwościach zdrowotnych. Według specjalistów medycyny naturalnej ten pradawny słowiański napój jest świetnym sposobem między innymi na oczyszczenie płuc ,usunięcie toksyn i pasożytów z organizmu, podniesienie odporności organizmu czy sposobem leczenia grypy i przeziębienia. Poznaj przepis na ten rosyjski prozdrowotny napój. Zbiteń- pradawna rosyjska mikstura na pasożyty i przeziębienie.

Zbiteń to znany już prawie 1000 lat tradycyjny słowiański napój przygotowywany na  bazie gotowanego miodu i przypraw korzennych. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, rozgrzewające, tonizujące i regenerujące. Ponadto rozgrzewa i wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Pomaga również odzyskać siły po chorobach, operacjach i urazach oraz pozbyć się pasożytów. Nie są to jedyne właściwości zdrowotne tego napoju, uchroni nas również przed działaniem szkodliwych wolnych rodników, a także dostarczy do organizmu wiele niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim takie witaminy jak A, C, E, D, witaminy z grupy B czy wapń, mangan, cynk, potas, olejki eteryczne i flawonoidy.

Zbiteń – składniki niezbędne do przygotowania rozgrzewającego napoju

Zbiteń to napój bardzo prosty do przygotowania. Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • pół szklanki miodu
  • pół łyżeczki goździków
  • laska cynamonu (lub 2 łyżki mielonej przyprawy)
  • pół łyżeczki imbiru (świeżego lub suszonego)
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 szklanek wody
  • 3 liście laurowe

Zbiteń- przygotowanie

  • Miód włóż do garnka, i następnie zalej litrem wrzącej wody, cały czas mieszaj do czasu rozpuszczenia miodu.
  • Zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut do momentu uzyskania syropu miodowego.
  • Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj jeszcze przez kolejne 5-10 minut.
  • Na koniec napój przecedź przez sitko lub czystą szmatkę.
  • Przed każdym spożyciem podgrzewaj napój, nie doprowadzając go do wrzenia.

Żeby poprawić smak spożywanego napoju, możesz do niego dodać sok z malin, rokitnika, porzeczki lub czarnego bzu. Jednak tych składników nie powinno się dodawać w wypadku zauważenia u siebie objawów dolegliwości pasożytniczych.