zamiennik cukru

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu cukier był uważany za składnik bez którego ludzie nie wyobrażali sobie życia. Jedno z przedwojennych haseł głosiło ”cukier krzepi”. Dziś cukier nazywany jest ”białą śmiercią” powoduje wiele chorób takich jak na przykład próchnica nadciśnienie czy choroba XXI wieku czyli nadwaga. Na szczęście niezdrowy, zły cukier można wyeliminować całkowicie z naszej diety i zastąpić go naturalnymi słodzikami, które w 100% nie zaszkodzą naszemu organizmowi. Poznaj każdy zamiennik cukru, które możesz zastosować w codziennej kuchni.

Miód jako zamiennik cukru

Miód jest oczywistym zamiennikiem białego cukru. Nie dość, że kochamy miód za jego słodycz to jeszcze jest on bardzo dobry i zdrowy dla naszego organizmu. Składzie miodu znajdziemy między innymi witaminy z grupy B, białka czy enzymy i kwasy organiczne co sprawia, że miód łagodzi kaszel, astmę oraz posiada właściwości bakteriobójcze.

Melasa jako zamiennik cukru

Jest produktem ubocznym przy produkcji cukru. Niech Cię ten fakt nie zwiedzie, melasa może być wspaniałym składnikiem Twojej diety. W przeciwieństwie do białego cukru posiada wiele składników odżywczych takich jak żelazo, magnes, potas, chrom, wapń, miedź, fosfor. Oprócz tego obniża jeszcze poziom złego cholesterolu we krwi czy wspomaga pracę ludzkiego układu odpornościowego i nerwowego.

Syrop klonowy jako zamiennik cukru

Syrop klonowy jest doskonale znany mieszkańcom Kanady. Tak jak poprzednie zamienniki i syrop klonowy posiada w swoim składzie wiele składników odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi w poprawnym funkcjonowaniu takich jak wapń, witaminy z grupy b, magnes, potas i polifenole które mają działania przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne. Z ilością syropu klonowego trzeba uważać posiada on w swoim składzie większy współczynnik ilości sacharozy czyli jest słodszy.

Ksylitol jako zamiennik cukry

Jest on produkowany z kory brzozy. Jego indeks glikemiczny jest 10-krotnie niższy od cukru, więc idealnie nadaje się dla cukrzyków. Jest naukowo udowodnione, że długotrwałe spożywanie ksylitolu hamuje chęć na spożywanie słodyczy, dodatkowo jego słodkość jest podobna do słodyczy cukru.

Erytrytol jako zamiennik cukru

Podobnie jak w przypadku ksylitolu idealnie będzie nadawał się dla cukrzyków do tego jest bardzo niekaloryczny w 100 gramach jest tylko 20 kcal, w przypadku białego cukru jest to 387 kcal w 100 gramach. Nie jest też tak samo słodki jak cukier.

Syrop daktylowy jako zamiennik cukru

W Polsce bardzo ciężko jest go kupić, a jak już go dostaniesz to cena może odstraszyć, ale niech Cię to nie zniechęci syrop jest przepyszny i bardzo słodki. Zawiera też wiele składników odżywczych takich jak witaminę E, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo i karoteny. Idealnie nadaje się słodzenia wypieków.

Stewia jako zamiennik cukru

Wytwarzany jest z liści stewii, jest to roślina pochodząca z Ameryki Południowej.  Uwaga stewia nie posiada żadnych kalorii. Stewi możesz używać do wszystkiego, jedynie musisz uważać z ilością, ponieważ jest ona o wiele słodsza od cukru, dlatego swoją słodyczą jedna łyżeczka stewii odpowiada szklance cukru. Do słodzenia można używać świeżych i suszonych liści, w sklepach dostępna jest też ich z proszkowana wersja.