zalety picia wina

O prozdrowotnych zaletach płynących z codziennego picia wina mówi się od dawna. Udowodniono, że picie wina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, wpływa na pracę naszego serca, mózgu, a nawet zmniejsza ciśnienie. Jedną lampkę czerwonego wina z czystym sumieniem może przepisać każdy lekarz swojemu pacjentowi. Zalety picia czerwonego wina przewyższają wady wynikające z ilości alkoholu!

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat dobroczynnych właściwości czerwonego wina to przeczytaj dalszą część tego artykułu.

Zalety picia czerwonego wina

Obniża poziom złego cholesterolu

Zawarte w czerwonym winie polifenole obniżają poziom złego cholesterolu w naszym organizmie.

Obniża ciśnienie

Zawiera duże ilości potasu, który obniża ciśnienie.Jedna lampka czerwonego wina powoduje obniżenie skurczowego ciśnienia tętniczego średnio o 10 mm Hg, a rozkurczowego o 5 mm Hg.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Według badań zawarte w czerwonym winie antyoksydanty mogą spowalniać wzrost i podział komórek nowotworowych w przypadku raka piersi i jelita grubego.

Walczy z nadwagą

Badania wskazują, że znajdujący się w czerwonym winie kwas elagowy przyśpiesza metabolizm w naszym organizmie. Oprócz kwasu elagowego w czerwonym winie znajduje się również resweratrol, który przyczynia się do utraty tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Pite podczas posiłku zwiększa wydzielanie się śliny i produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie układu pokarmowego.

Według badań osoby pijące dziennie jeden kieliszek czerwonego wina zmniejszają ryzyko wystąpienia otyłości aż o 60%.

Opóźnia procesy starzenia

Antyoksydanty jakie są zawarte w czerwonym winie wchłaniają wolne rodniki, które przyśpieszają procesy starzenia, dodatkowo zmniejszają skutki promieniowania UV na naszą skórę. Ma pozytywny wpływ na naszą skórę, zmniejsza zmarszczki oraz usuwa przebarwienia na skórze.

Pozytywnie wpływa na nasz mózg

Udowodniono pozytywny wpływ zawartego w czerwonym winie resweratrolu na pracę ludzkiego mózgu.

Wzmacnia odporność

Flawonoidy, niszcząc wolne rodniki wzmacniają nasz układ odpornościowy i przeciwdziałają infekcjom.

Ponadto najnowsze badania wykazują, że picie czerwonego wina zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę.

Ile czerwonego wina można wypić?

Aby potwierdziły się wszystkie powyższe teorie czerwone wino musi być pite z rozwagą i rozumem. Zalecana dawka wina wynosi jedną lampkę dziennie w przypadku kobiet, dwie lampki dziennie w przypadku mężczyzn. Przekroczenie tej dawki spowoduje, że wino nie będzie mieć właściwości leczniczych a dodatkowo będzie prostą drogą do wpadnięcia w alkoholizm.