Zakrzepica – jedz te 9 produktów, by zapobiec zakrzepicy!

Zakrzepica to inaczej żylna choroba zakrzepowo – zatorowa albo zakrzepowe zapalenie żył głębokich. Zazwyczaj atakuje osoby po 60 roku życia, ale zdarza się, że atakuje nawet 30 latków, dlatego już w młodym wieku należy dbać o profilaktykę żył. Zakrzepica to w prostym rozumieniu niedrożność naczyń krwionośnych, która odpowiednio nie leczona może doprowadzić do powstawania skrzepów, które w najgorszym przypadku mogą doprowadzić nawet do śmierci.

Niestety nie da się w pełni uchronić przed powstawaniem zatorów i zakrzepów, jednak poprzez odpowiedni tryb życia oraz zdrową dietę da się znacząco obniżyć prawdopodobieństwo ich powstania. Wbrew pozorom zmiana nawyków nie jest aż taka trudna. Jeśli ktoś w twojej rodzinie miał zakrzepicę koniecznie przyjrzyj się swojej diecie i swojej aktywności fizycznej. Dodatkowo dodaj te kilka produktów do swojej codziennej diety, by zapobiec zakrzepicy.

Przyczyny powstawania zakrzepicy

Zakrzepica w większości przypadków nie jest spowodowana jedną konkretną przyczyną. Związana jest z posiadanymi schorzeniami, genetyką ale również stylem życia. Główne przyczyny zakrzepicy to m. in.:

  • podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów
  • stosowanie doustnej antykoncepcji, szczególnie w połączeniu z paleniem papierosów
  • siedzący tryb życia
  • ciąża
  • otyłość
  • predyspozycje genetyczne
  • choroby serca i nerek.

zakrzepica

Zakrzepica – co jeść, by zapobiegać chorobie?

Cytryna

Cytryna jak i inne cytrusy pomagają we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu, usuwają toksyny oraz zwalczają skutki działania wolnych rodników. Ale mają również inne pomocne funkcje. Cytryny poprawiają krążenie i podwyższają produkcję czerwonych krwinek. Pij w ciągu dnia wodę z cytryną, dodawaj cytrynę do sałatek i surówek.

Oliwa z oliwek

Dobrej jakości oliwa z oliwek to ta z pierwszego tłoczenia. Zawiera kwasy tłuszczowe omega – 3, które skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Dzięki spożywaniu oliwy z oliwek tętnice i żyły będą bardziej elastyczne i wolne od osadów tłuszczowych co zmniejszy ryzyko zakrzepicy. Oliwę z oliwek jak cytrynę dodawaj do sałatek i surówek, możesz nią polać surowe kawałki warzyw.

oliwa z oliwek

Czosnek a zakrzepica

Czosnek zawiera spore ilości allaicyny czyli związku, który wpływa na pracę serca oraz układu odpornościowego. Dodatkowo działa przeciwzakrzepowo. Dodawaj czosnek do jednego bądź dwóch posiłków dziennie.

Karczochy

Karczochy mają właściwości, które pomagają w oczyszczaniu żył a co za tym idzie walce z zatorami i zakrzepicą. Spożywaj je z dodatkiem oliwy z oliwek i kilku kropli soku z cytryny.

karczochy

Seler

Seler zawiera dużą ilość witamin, związków fitochemicznych oraz przeciwutleniaczy, które regulują ciśnienie krwi. Dodatkowo seler ma właściwości obniżające poziom kortyzolu we krwi. Seler najlepiej spożywać w postaci surowej bądź jako świeżo wyciśnięty sok z dodatkiem innych warzyw bądź owoców.

Sok z żurawiny / suszona żurawina

Żurawina w postaci soku, na surowo bądź w formie suszonej jest jednym z lepszych lekarstw na poprawienie krążenia krwi. Dodaje się ją do popularnych leków i suplementów. Regularne spożywanie żurawiny w dowolnej formie zapobiega zakrzepicy i powstawaniu zatorów.

Czerwone wino

Niewielki kieliszek czerwonego wina wspomaga krążenie krwi i chroni przed zawałem i udarem. Pamiętaj, by nie przesadzaj z alkoholem, bo jedna lampka poprawia krążenie, jednak kilka lampek działają już szkodliwie, przez zbyt dużą ilość alkoholu.

Marchewka

Marchew zawiera duże ilości beta karotenu, który obniża poziom cholesterolu oraz prawdopodobieństwo wystąpienia ataków serca. Marchewkę jedz na surowo bądź ugotowaną w ulubionych daniach.

Pamiętaj! Te kilka produktów pomagają w zmniejszeniu prawdopodobieństwa powstawania zatorów, jednak najważniejsza jest całość zdrowej diety oraz aktywność fizyczna.