Yerba mate, a odchudzanie. Sprawdź ile schudniesz pijąc Yerba mate

Yerba mate to napój z roku na rok coraz bardziej popularny w Polsce. Jest ceniona przede wszystkim za swoje właściwości pobudzające, poprawiające koncentrację, odprężające czy zmniejszające uczucie zmęczenia. Ale to nie jedyne cudowne właściwości tego napoju. Okazuje się bowiem, że regularne picie Yerba mate pomoże ci w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Sprawdź ile możesz schudnąć!

Yerba mate, a odchudzanie- Właściwości odchudzające

Pierwsze wzmianki o Yerba mate sięgają połowy XVII wieku kiedy to misjonarze jezuiccy dotarli do dorzecza Parany. Odkryli, że ulubioną używką zamieszkującego te tereny plemienia Guarani były liście ostrokrzewu paragwajskiego. Zauważyli, że żucie liści tego krzewu likwidowało zmęczenie, pobudzało, rozjaśniało umysł oraz łagodziło uczucie głodu. Dzisiaj po licznych badaniach dotyczących Yerba mate wiemy że:

  • Jest małokaloryczna 100g ma jedynie 61 kcal,
  • Ma działanie moczopędne,
  • Usuwa toksyny z organizmu,
  • Przyśpiesza metabolizm,
  • Poprawia trawienie,
  • Łagodzi stres jaki jest jedną z przyczyn „napadów głodu”,
  • Yerba również hamuje aktywność enzymu trawiennego – lipazy trzustkowej, która trawi tłuszcze. W wyniku jej zablokowania tłuszcze nie ulegają trawieniu w jelicie cienkim, tym samym obniża się kaloryczność posiłku. W związku z tym, Yerba najlepiej jest pić w ciągu 30 minut od momentu spożycia posiłku bogatego w tłuszcze (obiad, kolacja).

Jak przygotować Yerba mate?

Zacznijmy od najczęstszego błędu, Yerba mate to nie herbata i nie przygotowuje się jej w ten sposób. Herbatę najczęściej zaparzamy z jednej torebki i pijemy ją tylko jeden raz. Następne zaparzenie tej samem torebki herbaty nie miałoby już tego samego smaku. W przypadku naparu z liści ostrokrzewu paragwajskiego wygląda to zupełnie inaczej. Do zaparzenia jej potrzebujemy specjalnego naczynia zwanego matero oraz specjalnej słomki z sitkiem zwanej bombillą. Żeby Yerba była dobrze zaparzona powinniście wsypać jej bardzo obwicie według tradycji powinno to być minimum pół objętości naczynia matero. Inną różnicą jest fakt, że mate nie zaparza się tylko jeden raz, ale 5-7 razy aż do utraty smaku. Oraz nie zalewa się jej wrzątkiem tylko wodą o temperaturze około 60-70 stopni Celsjusza.

Inne zdrowotne właściwości Yerba mate

  • Pobudza i w przeciwieństwie do kawy efekt pobudzenia trwa dłużej,
  • Zwiększa naturalną odporność, szczególnie zaleca się stosowanie w okresie grypowym,
  • Poprawia pamięć oraz koncentrację,
  • Obniża poziom złego cholesterolu,
  • Pozytywnie wpływa na kondycję kości, zębów, skóry, włosów i paznokci,
  • Działa antydepresyjnie,
  • Wspomaga pracę wątroby oraz nerek,
  • Odbudowuje ściany żołądka i jelit.
  • Oczyszcza krew z toksyn.
  • Łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego.
  • Wpływa korzystnie na wzrok.
  • Posiada właściwości: przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze i przeciwreumatyczne.