Woda z kiszonych ogórków to samo zdrowie. Jakie ma właściwości?

Z pewnością większość z was bez zastanowienia się od razu po zjedzeniu wszystkich ogórków ze słoja niezwłocznie wylewa wodę z ukiszonych ogórków. Okazuje się jednak, że ten lekko kwaskowy napój nie jest jedynie efektem ubocznym powstałym podczas fermentacji ogórków, tylko źródłem cennych dla twojego zdrowia witamin oraz minerałów. Sprawdź jakie składniki odżywcze zawiera woda z kiszonych ogórków oraz jak jej regularne picie wpłynie na twój organizm.

Jakie składniki odżywcze zawiera woda z kiszonych ogórków?

Witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C oraz witaminę E,

Sód,

Kwas mlekowy,

Potas,

Żelazo,

Cynk,

Magnez,

Fosfor,

Na co wpływa regularne picie wody z kiszonych ogórków?

Podnosi odporność organizmu

Sok z kiszonych ogórków to przede wszystkim bogate źródło witaminy C oraz bakterii probiotycznych znajdujących się w kwasie mlekowym( bakterie probiotyczne pobudzają układ odpornościowy do obrony organizmu przed zagrożeniem w postaci wirusów i bakterii).

Na pasożyty

Kwas mlekowy jaki powstaje w czasie fermentacji to skuteczny lek na wszelkiego rodzaju pasożyty oraz grzyby jakie mogą żyć w ludzkim organizmie. Szczególnie polecany jest w przypadku zdiagnozowania drożdżycy.

Na poprawę pracy układu pokarmowego

Woda z kiszonych ogórków ma właściwości przeczyszczające, oczyszczające organizm z toksyn oraz przyśpieszające trawienie.

Na kaca

Woda z kiszonych ogórków działa jak elektrolit, przede wszystkim dostarcza organizmowi tych składników odżywczych jakie są wypłukiwane podczas spożywania alkoholu.

Na skórę, włosy i paznokcie

Woda z kiszonych ogórków zawiera witaminę A, witaminę E, witaminy z grupy B oraz cynk. Wszystkie te składniki odżywcze odgrywają kluczową rolę w dbaniu o zdrowy wygląd twojej skóry, włosów oraz paznokci.

Na odchudzanie

Kiszone ogórki czy woda z kiszonek usprawni pracę twojego układu pokarmowego przez co przyśpieszy twój metabolizm.

Obniża prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka

Według badań naukowych regularne spożywanie ogórków kiszonych oraz picie wody po kiszonce zmniejsza o połowę prawdopodobieństwo zachorowania na raka żołądka.

Na stres oraz zmęczenie

Woda po ogórkach kiszonych jest bogatym źródłem magnezu, jaki stabilizuje pracę układu nerwowego. Prawidłowy poziom tego pierwiastka zapobiega uczuciu zmęczenia oraz przeciwdziała szkodliwym skutkom stresu.

Przeciwdziała skurczom mięśni

Skórcze mięśni spowodowane są niedoborem magnezu. Regularne picie wody z kiszonych ogórków dostarczy odpowiednią ilość tego składniku odżywczego.