Woda imbirowa- dowiedź się dlaczego powinieneś ją pić codziennie

Korzeń imbiru co raz częściej ceniony jest przez nas nie tylko za swoje walory smakowe, ale również za liczne właściwości lecznicze. Jego regularnie spożywanie pozwoli ci między innymi poprawić odporność swojego organizmu, ma właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze, pomoże ci w zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów, zadba o twoją skórę oraz włosy. Warto zatem włączyć go na stałe do swojej codziennej diety, nie tylko jako przyprawę, ale także jako przepyszny dodatek do wody. Dowiedź się jak przygotować zdrowotny napój z imbiru. Woda imbirowa- dowiedź się dlaczego powinieneś ją pić codziennie.

Korzeń imbiru- lecznicze właściwości

Jeszcze kilka lat imbir w Polskich sklepach był praktycznie nie dostępny. Można go było kupić jedynie w sklepach, które specjalizowały się w kuchni azjatyckiej. Obecnie na całe szczęście można go dostać praktycznie w każdym, nawet w najmniejszych osiedlowym sklepie. Imbir swoje wspaniałe właściwości lecznicze zawdzięcza między innymi zingiberolowi(  substancji leczniczej stosowanej także w produkcji olejków eterycznych). Poza tym imbir to również bogate źródło witamin z grupy B, a przede wszystkim witaminy B6. Zawiera również mnóstwo witaminy C i wiele innych tak bardzo cennych dla nas minerałów. To również bardzo silny antyoksydant. Korzeń imbiru wspomaga układ odpornościowy, dlatego tak bardzo często zaleca się stosować go w okresie jesienno-zimowym oraz w przebiegu infekcji. To na całe szczęście nie jedyne właściwości imbiru. Imbir również wspomaga odchudzanie, przyśpiesza metabolizm czy hamuje uczucie głodu. Korzeń imbiru to również znany od tysięcy lat naturalny środek przeciwbólowy.

Imbir również:

Ułatwia trawienie– pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, neutralizuje kwasy żołądkowe, działa żółciopędne i rozkurczowo, leczy wzdęcia,

Zapobiega nudnościom– dlatego zalecany jest dla kobiet w ciąży, osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną czy chorym stosującym chemioterapię,

Łagodzi bóle głowy — Badania naukowe potwierdziły, że imbir regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków migreny,

Jako kosmetyk– Imbir to również półprodukt używany do produkcji kosmetyków. Nie od dzisiaj wiadomo, że regularne spożywanie imbiru poprawia stan skóry, włosów oraz paznokci. A wcieranie olejku imbirowego w skórę pomoże ci w walce z cellulitem.

Oczyszcza organizm z toksyn– ze względu właściwości poprawiające trawienie, imbir może być również stosowany jako środek oczyszczający organizm ze szkodliwych toksyn.

Woda z imbirem- przepis

kładniki:

  • 4 szklanki wody (1 litr)
  • 4 łyżki posiekanego lub startego imbiru (40 g)
  • sok z jednej cytryny
  • miód lub stewia

Przygotowanie:

  • Najpierw podgrzej wodę. Kiedy zacznie się gotować, dodaj imbir.
  • Następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, po czym zdejmij z palnika na 15 sekund.
  • Odcedź wodę.
  • dodaj sok z cytryny, 2 łyżki miodu lub stewii
  • Woda imbirowa  może być spożywana na zimno lub ciepło.

Kiedy stosować?

Wodę imbirową ze względu na swoje odchudzające właściwości poleca się stosować na czczo. Stosowanie na czczo wody z imbirem pobudza wydzielanie śliny, żółci i soków żołądkowych, co ułatwia trawienie i pozwala przyspieszyć metabolizm. Ponadto reguluje poziom cukru we krwi co znacząco przekłada się na zmniejszenie apetytu w ciągu całego dnia. Wodę imbirową możesz również przez resztę swojego dnia, to bardzo zdrowy zamiennik wody mineralnej.