Wiosenna surówka z młodej kapusty z kukurydzą

Rozpoczął się sezon na młode warzywa w tym na młodą kapustę. Bardzo lubię przygotowywać surówki i sałatki na bazie kapusty z dodatkiem ulubionych warzyw. Mieszam je z olejem, oliwą bądź niewielką ilością majonezu, Dzisiejszy przepis na wiosenną sałatkę z młodej kapusty jest właśnie z majonezem, który z powodzeniem możesz zamienić np. na łyżkę oliwy z oliwek bądź jogurtu naturalnego. Surówka z młodej kapusty i kukurydzy idealnie pasuje do dań mięsnych czy do mięsa z grilla.

Wiosenna surówka z młodej kapusty kukurydzą – Składniki

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • pęczek pietruszki
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 2 łyżeczki cukru
  • pieprz i sól do smaku

surówka z młodej kapusty z kukurydzą

Surówka z młodej kapusty i kukurydzy – Wykonanie

Surówki z kapusty wykonuje cały rok na okrągło, przez większą część roku z białej kapusty, jednak w okresie nowalijek wybieram delikatniejszą młodą kapustkę. Robię ją na wiele sposobów, ale zawsze bazą jest właśnie kapusta. Jeśli lubisz sałatki z młodej kapusty na pewno zasmakuje ci również inna sałatka z młodej kapusty. Nie ma kukurydzy oraz zamiast majonezu jest oliwa z oliwek.

Młodą kapustę obierz z pierwszych brudnych i przyschniętych liści. Poszatkuj na drobne kawałki. Do kapusty wsyp pół łyżeczki soli, wymieszaj, delikatnie ugnieć i odstaw na kilka minut, by zmiękła.

Marchewkę obierz, następnie zetrzyj na tarce na grubszych oczkach.

Pietruszkę posiekaj na drobno.

Kukurydzę odsącz z wody.

Do miski z kapustą dodaj marchewkę, pietruszkę, kukurydzę, wymieszaj delikatnie całość. Następnie dodaj majonez, sok z cytryny, cukier oraz pieprz. Ja dodaję minimalną ilość majonezu, właściwie tylko, by składniki się lekko połączyły, jeśli lubisz smak majonezu możesz dodać większą ilość. Następnie całość wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, by smaki się przeszły.

Smacznego!

Surówka z młodej kapusty z dodatkiem kukurydzy to świetny dodatek do dań obiadowych, ale nie tylko. Surówki, to jedne z najpopularniejszych dań, ponieważ są szybkie w wykonaniu, niskokaloryczne i pasują do wielu dań, jak również super smakują samemu. Surówka z marchewką i kapustą jest chrupiąca, zawiera majonez, ale jest go tak niewiele, że nadal jest niskokaloryczna. Surówki za każdym razem mogą smakować inaczej, mogą być ostre, łagodne, ale również ze słodkim posmakiem, zależy jakich składników dodasz. Surówka z majonezem będzie bardziej kaloryczna niż surówka z dodatkiem oliwy bądź oleju roślinnego.