Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem
Lubię przygotowywać szybkie i proste obiady, które nie wymagają dużo pracy i czasu poświęconego na ich przygotowanie. Jeśli mam możliwość wyjścia rano do sklepu mięsnego to kupuję kilka wątróbek wieprzowych, które zjadamy potem na obiad. Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem to danie, które jedni uwielbiają a drudzy unikają jak diabeł święconej wody ;p Wątróbka zrobiona z tego przepisu jest delikatna i pyszna, dzięki dodatkowi jabłka ma lekko słodkawy posmak. Dodatkowym plusem takiego dania jest to, że jest tanie, wątróbka wieprzowa kosztuje zaledwie kilka złotych za kilogram.
Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem – Składniki
- 800 g wątróbki wieprzowej – około 4 wątróbki
- 2 średnie cebule
- 1 duże jabłko
- kilka łyżek oleju do smażenia
- mąka pszenna do panierowania wątróbki
- sól
Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem – Wykonanie
Wątróbkę wieprzową umyj dokładnie, wytrzyj papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój na podłużne paski o szerokości około 5cm. Na talerzyk wysyp mąkę, obtocz każdy kawałek wątróbki w mące, układaj jeden obok drugiego na talerzyku, każdy z kawałków ponakłuwaj delikatnie widelcem. Na tym etapie przygotowywania wątróbki nie przyprawiaj żadnymi przyprawami.
2 średnie cebule obierz i pokrój w bardzo cieniutkie piórka. Użyłam zwykłej cebuli, jednak inne również będą dobrze smakować np. cebula czerwona – wtedy jednak zmniejsz jej ilość, bo jest bardziej intensywna w smaku. Na patelnię wlej kilka łyżek oleju, smaż cebulę na bardzo małej mocy palnika przez 10 – 15 minut aż zrobi się szklista.
W trakcie smażenia cebuli przygotuj jabłka. Obierz je ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój na 4 a następnie pokrój na cienkie plasterki. Dorzuć do patelni z cebulą i smaż na małym ogniu przez kolejne 5 -10 minut do miękkości cebuli i jabłek.
Na sam koniec smażenia dodaj szczyptę soli. Cebulę i jabłka zdejmij z patelni i odłóż do miseczki.
Patelnie po cebuli umyj bądź przygotuj drugą. Nagrzej mocno patelnie i dodaj kilka łyżek oleju. Na dobrze nagrzany olej nakładaj wątróbkę obtoczoną w mące. Smaż ją przez około minuty na każdej stronie, aż będzie ładnie rumiana. Nie dodawaj zbyt dużej ilości oleju ani nie smaż wątróbki na zbyt dużej mocy palnika, ponieważ będzie ona mocno pryskać.
Do upieczonej wątróbki przełóż delikatnie cebulę z jabłkami, przemieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Podgrzewaj pod przykrywką na minimalnej mocy palnika przez 1-2 minuty. Po tym czasie posól wątróbkę. Nie polecam solić wcześniej, ponieważ wątróbka stwardnieje a olej będzie mocniej pryskać.
Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem to bardzo dobry pomysł na szybki i tani obiad. Podaję ją zazwyczaj ze świeżym pieczywem, ale znam osoby, które zjadają ją również ze świeżymi ziemniakami. Dodatkowo do wątróbki idealnie pasują kiszonki takie jak kiszona kapusta bądź ogórek kiszony.
Smacznego!