Tiramisu

Tiramisu to deser, który pochodzi z Włoch. Jest prosty w wykonaniu, nie wymaga pieczenia, po przygotowaniu należy go schłodzić przez kilka godzin i już można cieszyć się smakiem. Tiramisu to deser składający się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem oraz kremu z dodatkiem mascarpone i jajek. Jest bardzo intensywny w smaku, mocno wyczuwalny jest posmak kawy i alkoholu. Do tego serek mascarpone co powoduje, że jest to bomba kaloryczna. Ale jak wiadomo nikomu nie zaszkodzi nawet większa kostka ciasta jedzona do sobotniej kawy 😉

Tiramisu – Składniki

  • 300 gram podłużnych biszkopcików (oryginalne to włoskie Savoiardi, ale mogą być również ogólnodostępne biszkopty ladyfingers
  • 750 g serka mascarpone
  • 4 średniej wielkości jajka
  • 75 g cukru – najlepiej drobnego do wypieków
  • 5 łyżek likieru Amaretto bądź 4 łyżki wódki i kropla aromatu migdałowego
  • 35 ml kawy espresso bądź bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • łyżka gorzkiego kakao do obsypania ciasta

Przepis na Tiramisu

Tiramisu jest deserem, który zawiera alkohol. Jednak jeśli będą go jadły dzieci możesz zrezygnować z dodawania alkoholu i użyć tylko aromatu migdałowego. Najważniejsze jest, by biszkopty były dobrej jakości, nie za twarde i nie za miękkie. Są różne wersje Tiramisu, można spotkać przepisy gdzie krem Tiramisu robi się z samych żółtek, z żółtek i białek, ale również spotkałam się z przepisem na Tiramisu bez jajek. Tiramisu można robić w różnych naczyniach, ja zrobiłam w przezroczystym naczyniu żaroodpornym oraz w 2 okrągłych miseczkach do deserów, po pozostało mi kilka dodatkowych biszkoptów i odrobina kremu.

Deser bez pieczenia Tiramisu – Wykonanie

Przygotowanie tiramisu rozpocznij od zaparzenia espresso bądź kawy rozpuszczalnej. Kawa musi być bardzo mocna. Idealna będzie jeśli w 350 ml wody rozpuścisz 8 płaskich łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Pozostaw ją do całkowitego ostudzenia. Następnie dodaj amaretto bądź wódkę i aromat migdałowy. Przelej do płaskiej miski, ponieważ w niej będziesz moczyć biszkopty.

Kolejny krok to przygotowanie kremu. Jajka sparz wrzątkiem. Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij wraz z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, użyj bardzo wysokich obrotów. Następnie zmniejsz obroty i dodawaj serek mascarpone łyżka po łyżce, dodając olejną dopiero, gdy miksowana masa będzie już jednolita. Następnie dodaj łyżkę likieru Amaretto bądź kroplę aromatu migdałowego.

Do białek dodaj szczyptę soli. Ubij je na sztywną pianę, następnie dodawaj do masy z mascarpone delikatnie mieszając szpatułką. Nie mieszaj zbyt długo, ponieważ krem może zrobić się zbyt wodnisty.

Przygotuj płaskie przezroczyste naczynie, może być np. naczynie żaroodporne.

Biszkopty nasączaj w kawie z alkoholem. Każde ciastko namaczaj tylko przez sekundę z każdej strony, odłóż na chwilę, by ociekły z nadmiaru naparu. Jeśli ciasta będą zbyt mocno nasiąknięte rozpadną się w deserze a nadmiar płynu spowoduje, że krem będzie wodnisty.

Przygotowane ciastka ułóż jedno obok drugiego na dnie naczynia. Na wierzch wyłóż połowę przygotowanego kremu, następnie kolejną warstwę biszkoptów i pozostały krem z mascarpone. Wierzch tiramisu oprósz kakao.

Naczynie przykryj szczelnie folią spożywczą bądź aluminiową i pozostaw w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc, by porządnie się schłodził i zgęstniał. Deser krój w kwadratowe kostki. Jest dobry do spożycia maksymalnie 2dni od przygotowania.

Smacznego!