Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami to szybkie i pyszne kruche ciasto z dodatkiem aromatycznych jabłek z cynamonem. Pianka z białka dodaje dodatkowo chrupkości ciastu. Jabłka to owoce, które są dostępne cały rok, więc właściwe cały rok jest idealnym momentem na przygotowanie szybkiej tarty jabłkowej. Szarlotki w postaci tarty oraz mini tart wyglądają pięknie na talerzu, goście będą zachwycać się wyglądem i smakiem tarty jabłkowej.

Tarta z jabłkami – Składniki

Tarta z jabłkami – Składniki na ciasto kruche

  • 200 gram mąki pszennej
  • 100 gram schłodzonego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka śmietany kwaśnej 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • odrobina soli

Tarta z jabłkami – Składniki na bezę

  • 2 białka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bądź śmietankowego
  • 1 łyżka cukru

Tarta z jabłkami – Składniki na nadzienie jabłkowe

  • 1 kilogram jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami – Wykonanie

Przygotowanie tarty z jabłkami rozpoczynamy od ciasta kruchego. Schłodzone masło podziel na niewielkie kawałki, włóż do miski. Następnie dodaj mąkę pszenną, cukier, żółtka, łyżkę śmietany, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól. Wszystkie składniki wymieszaj i wygnieć na elastyczne ciasto za pomocą miksera, bądź ręcznie. Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać jeszcze odrobinę śmietany. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą a drugą mniejszą, wkładamy w woreczki i ostawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Gdy ciasto się chłodzi można przygotować nadzienie jabłkowe. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na sporych oczkach, bądź kroimy w niewielką kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, na to sypiemy 2 łyżki cukru, przez kilka minut prażymy cukier na oleju na małym ogniu, by cukier się skrystalizował. Jabłka przekładamy do garnka i dusimy przez około 15 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec, gdy jabłka będą już miękkie dodajemy cynamon oraz mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy do ostudzenia.

Kruche ciasto wyciągamy z lodówki. Foremkę do tarty smarujemy odrobiną tłuszczu, np. margaryną, masłem bądź olejem. Do formy wkładamy cienką warstwę ciasta z większej części, jeśli mamy małą formę ciasta starczy jeszcze na kilka mniejszych tart, jeśli mamy większą formę przygotujemy jedną tartę z jabłkami. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy na około 30 minut do lodówki.

tarta z jabłkami

Białka ubijamy na gładką masę, następnie pod koniec ubijania dodajemy cukier i budyń.

Na przygotowane foremki z ciasta wkładamy schłodzone jabłka, na wierzch pianę z białek.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kratki z ciasta. Ciast należy podzielić na paski i uformować mini wałeczki o średnicy maksymalnie 0,5 cm. Takie wałeczki układamy na pianie z białka w kratkę.

Tak przygotowaną tartę z jabłkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez około 20 minut do momentu zarumienienia się wierzchu ciasta. Tarta smakuje najlepiej na drugi dzień, gdy ciasto skruszeje.

Jeśli lubisz szarlotkę na ciepło, ciasto możesz jeść ciepłe zaraz po upieczeniu, bądź później podgrzane z gałką lodów waniliowych bądź bitej śmietany.

Smacznego!

tarta z jabłkami

Jak sprawdzić świeżość ryby? Sprawdź parę rad a już nigdy nie kupisz nieświeżej ryby!