Taratuszki – faworki jogurtowe

Taratuszki to odmiana klasycznych faworków. Są one bardziej puszyste dzięki dodatkowi jogurtu. Są one szybsze i bardziej puszyste. Faworki jogurtowe to moje ulubione danie na Tłusty Czwartek, inspiracją był przepis na stronie Kulinarne Przeboje. Jeśli lubicie smażone słodkości to polecam również Pączki z serka homogenizowanego.

Taratuszki – Składniki

  • 400 jogurtu greckiego bądź gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko
  • 560 g mąki pszennej tortowej – około 3,5 szklanki
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • niecała płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • kilka kropel aromatu wanilinowego
  • opakowanie cukru wanilinowego

Taratuszki – faworki jogurtowe – Wykonanie

Do przygotowania faworków jogurtowych potrzebujemy składników w temperaturze pokojowej. Dlatego jogurt i jajka wyciągnij z lodówki co najmniej kilka godzin wcześniej. Najlepszy jogurt to jogurt grecki, może być również naturalny, jeśli znasz jego konsystencje.

To sporej miski wbij jajko, jogurt. sól, sodę, cukier zwykły i wanilinowy oraz aromat malinowy. Zamieszaj wszystkie składniki za pomocą rózgi kuchennej bądź na niskich obrotach miksera.

Następnie dodawaj mąkę pszenną łyżka po łyżce cały czas mieszając, aż ciasto będzie miało dosyć gęstą konsystencje. Ilość mąki z przepisu powinna wystarczyć, jednak lepiej kontrolować gęstość ciasta i dać odrobinę mniej bądź odrobinę więcej mąki. Zbyt duża ilość mąki spowoduje, że ciasto będzie twarde a powinno być puszyste.

Tak przygotowane ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i odłóż na około pół godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie podziel ciasto na 4 równe części. Stolnicę obsyp mąką. Jedną z części rozwałkuj na grubość około 6 mm, pozostałe pozostaw w folii, bo mając dostęp do powietrza szybciej stwardnieją.

Ciasto podziel na prostokąty o wielości około 8×3 cm, następnie w środku zrób podłużne cięcie i przez nie przeciągnij końcówkę faworka. Tak przygotuj wszystkie taratuszki. Schowaj je pod ściereczką, by nie wysuszyły się przed smażeniem.

Do głębokiej patelni wlej sporą ilość oleju, tak by całe faworki były zanurzone w tłuszczu. Rozgrzej olej do temperatury około 175 stopni C. Olej nie może być zbyt zimny, ponieważ faworki pochłoną sporą ilość tłuszczu. Jeśli temperatura oleju będzie zbyt wysoka taratuszki spalą się z zewnątrz a w środku będą surowe.

Faworki smaż na każdej stronie przez kilka minut, aż będą równomiernie rumiane. Po usmażeniu przełóż je na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Gotowe faworki jogurtowe posyp cukrem pudrem bądź lukrem. Najlepiej smakują tego samego dnia jeszcze ciepłe. Drugiego dnia możesz podgrzać je w mikrofalówce bądź w piekarniku.

Smacznego!