Placuszki z jabłkami
Uwielbiam placuszki z jabłkami, można je jeść na śniadanie, kolacje czy też w ramach deseru między posiłkami. Ważnym elementem tych placków są ubite jajka oraz odrobina proszku do pieczenia, dzięki temu są bardzo leciutkie i puszyste. Najlepsze placuszki z jabłkami to te podawane zaraz po przygotowaniu z cukrem pudrem bądź domowej roboty dżemem. Aby były smaczne po upieczeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym rączniku.
Do placuszków używam kwaśne i twarde jabłka, których smak jest bardziej intensywny. Miękkie i mocno dojrzałe jabłka mogą puszczać sok w cieście naleśnikowym, przez co mogą być mniej puszyste i gorzej się piec.
Placuszki z jabłkami często robię dla mojego męża jako przekąskę bądź na szybkie słodkie śniadanie w niedzielne poranki. Przepis jest prosty i szybki a smak najlepszy jaki jadłam. Czasem mieszam pół na pół mleko z wodą gazowaną, by placuszki z jabłkami były bardziej puszyste, jednak bez wody gazowanej też wychodzą przepyszne.
Szybkie placuszki z jabłkami – przepis
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 jajka średniej wielkości
- 3/4 szklanki mleka (szklanka 250 ml)
- odrobina oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 duże jabłka
- odrobina soli
- cukier puder
- dżem truskawkowy bądź inny
Szybkie placuszki z jabłkami – wykonanie
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw na bok. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski. Do żółtek dodaj kolejno mleko, olej, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj pianę z białek i połącz z masą łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach.Jabłka obierz, utrzyj na tarce i dodaj do ciasta. Jabłka najlepiej ścierać przed samym dodaniem do ciasta, pozostawione na dłuższy okres w misce ściemnieją i przestaną być smaczne.
Rozgrzej na patelni tłuszcz, wlewaj po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnie i piecz do uzyskania lekko rumianego koloru, Po usmażeniu połóż na papierowym ręczniku, który wciągnie nadmiar tłuszczu. Podawaj ciepłe z cukrem pudrem oraz dżemem. Placuszki z jabłkami będą smaczne również kolejnego dnia na zimno, bądź lekko podgrzane na patelni bądź w piekarniku.
Smacznego 😉
- Zupa pomidorowa z pomidorów
- Szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
- Najprostsze ciasto z truskawkami
- Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem
- Tradycyjne ciasto murzynek