Placuszki z jabłkami

Uwielbiam placuszki z jabłkami, można je jeść na śniadanie, kolacje czy też w ramach deseru między posiłkami. Ważnym elementem tych placków są ubite jajka oraz odrobina proszku do pieczenia, dzięki temu są bardzo leciutkie i puszyste. Najlepsze placuszki z jabłkami to te podawane zaraz po przygotowaniu z cukrem pudrem bądź domowej roboty dżemem. Aby były smaczne po upieczeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym rączniku.

Do placuszków używam kwaśne i twarde jabłka, których smak jest bardziej intensywny. Miękkie i mocno dojrzałe jabłka mogą puszczać sok w cieście naleśnikowym, przez co mogą być mniej puszyste i gorzej się piec.

Placuszki z jabłkami często robię dla mojego męża jako przekąskę bądź na szybkie słodkie śniadanie w niedzielne poranki. Przepis jest prosty i szybki a smak najlepszy jaki jadłam. Czasem mieszam pół na pół mleko z wodą gazowaną, by placuszki z jabłkami były bardziej puszyste, jednak bez wody gazowanej też wychodzą przepyszne.

Szybkie placuszki z jabłkami – przepis

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka średniej wielkości
  • 3/4 szklanki mleka (szklanka 250 ml)
  • odrobina oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 duże jabłka
  • odrobina soli
  • cukier puder
  • dżem truskawkowy bądź inny

Szybkie placuszki z jabłkami – wykonanie

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw na bok. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do miski. Do żółtek dodaj kolejno mleko, olej, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj pianę z białek i połącz z masą łyżką bądź mikserem na najniższych obrotach.Jabłka obierz, utrzyj na tarce i dodaj do ciasta. Jabłka najlepiej ścierać przed samym dodaniem do ciasta, pozostawione na dłuższy okres w misce ściemnieją i przestaną być smaczne.

Rozgrzej na patelni tłuszcz, wlewaj po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnie i piecz do uzyskania lekko rumianego koloru, Po usmażeniu połóż na papierowym ręczniku, który wciągnie nadmiar tłuszczu. Podawaj ciepłe z cukrem pudrem oraz dżemem. Placuszki z jabłkami będą smaczne również kolejnego dnia na zimno, bądź lekko podgrzane na patelni bądź w piekarniku.

Smacznego 😉

Malinowa chmurka