Szybkie pączki z serka homogenizowanego

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, czyli dzień w którym królują na naszych stołach wszelkiej maści pączki, pączuszki, faworki, gniazdka bądź podobne słodycze wypiekane w głębokim tłuszczu. Pączki z serka homogenizowanego to bardzo szybki pomysł na każdą okazje, na niespodziewanych gości, sobotnie pogaduszki przy kawie, czy słodki dodatek do pracy. Wykonuje się je błyskawicznie. Przepis na pączki z serka homogenizowanego jest banalnie prosty, ich wykonanie zajmuje kilka minut, do tego nie potrzebują drożdży jak inne pączki, więc oszczędzamy czas na ich wyrośnięcie.

Pączki z serka homogenizowanego – Składniki

  • 280 gram dowolnego serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej – około 225 gram mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 gram cukru pudru – około 1 duża łyżka
  • 1 łyżka spirytusu bądź wódki czystej niesmakowej
  • szczypta soli
  • szklanka oleju rzepakowego
  • cukier puder, bądź inne dodatki do posypania pączków
  • ewentualne nadzienie do pączków np. krem czekoladowy, marmolada owocowa

Z podanych składników wykonany około 20 sztuk pączków, jeśli chcemy zwiększyć ilość dwukrotnie wszystkie składniki należy zwiększyć dwukrotnie, można zmieszać wszystko na raz.

pączki z serka homogenizowanego

Pączki z serka homogenizowanego – Wykonanie

Wszystkie składniki pączków powinny być w temperaturze pokojowej, wtedy pączki ładnie wyrosną. Kilka godzin przed wykonaniem pączków z serka homogenizowanego wyciągnij serek homo oraz jajka.

Pączki muszą być smażone na głębokim tłuszczu bardzo mocno rozgrzanym, dlatego można go włączyć już przed rozpoczęciem przygotowywania pączków. Wyłożenie pączków na zbyt zimny olej spowoduje, że będą one wchłaniać sporą ilość tłuszczu, przez co będą niesmaczne. Natomiast zbyt rozgrzany olej spowoduje, że pączki będą spalone a w środku surowe i zimne. Temperaturę należy pilnować w trakcie smażenia, jeśli kolejna partia pączków serowych zacznie się zbyt szybko piec zmniejsz moc kuchenki.

Przygotowanie ciasta na pączki z serka homogenizowanego

Do sporej miski wrzucić całe jajka, cukier puder oraz serki homogenizowane, dobrze zmiksować, by powstała jednolita masa. Do ciasta przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać spirytus bądź wódki oraz szczyptę soli. Ponownie zmiksować do otrzymania jednolitej masy.

Ciasto na pączki ma dosyć kleistą konsystencje, nie jest mocno zwarte. Najłatwiej będzie je formować, jeśli ręce oblepimy odrobiną oleju. Tak przygotowanymi dłońmi wyciągać kawałek ciasta i formować kulkę wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, ciasto w trakcie pieczenia odrobinę wyrośnie i pączki będą większe.

Przygotowane kulki wrzucać na olej rozgrzany do około 180 stopni C. Pączków nie trzeba obracać, obracają się samodzielnie, jeśli są odpowiednio zarumienione z danej strony. Gotowe pączki wyciągnąć i wyłożyć na czysty ręcznik papierowy, by wciągnął on nadmiar tłuszczu.

Gotowe pączuszki posypać cukrem pudrem, można nadziać ulubionym nadzieniem. Ja uwielbiam pączki z niewielką ilością kremu czekoladowego ;).

Smacznego!

Pomysł na przepis zaczerpnięto z bloga KulinarnePrzeboje.pl https://kulinarneprzeboje.pl/paczki-z-serka-homogenizowanego/

Placuszki z jabłkami