Syrop z pigwy- Lek na wzmocnienie odporności, przeziębienie oraz grypę
Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowym powinien na stałe zagościć w waszym jadłospisie. Wzmacnia odporność, łagodzi objawy grypy i przeziębienia oraz poprawia pracę układu pokarmowego i oczyszcza organizm z toksyn. Poznaj zdrowotne właściwości pigwy oraz przepis na syrop z pigwy jaki będziesz mogła dodać do gorącej herbaty.
Syrop z pigwy- Poznaj jego właściwości
Pigwa ze względu na swój specyficzny smak otrzymała miano ” Polskiej cytryny”. Jest cierpka, kwaśna oraz bardzo twarda. Zdecydowanie nie nadaje się do jedzenia na surowo, ale za to możesz z niej przygotować przepyszne dżemy, syropy, soki, nalewki oraz konfitury.
Syrop z pigwy to przede wszystkim wspaniały dodatek do herbaty, jaką możesz się leczyć w chłodne jesienno-zimowe dni. Sprawdź dlaczego warto!
Syrop z pigwy- zdrowotne właściwości
Pigwa przede wszystkim ceniona jest za zawartość dużej dawki witaminy C( W 100 gramach pigwy znajduje się aż 15 mq). Oprócz witaminy C w pigwa jest również bogatym źródłem:
Witamin z grupy B,
Garbników,
Pektyn,
Żelaza,
Wapnia,
Potasu,
Miedzi,
Magnezu,
Fosforu,
Pigwę warto stosować na:
- Przeziębienie,
- Grypę,
- Na wzmocnienie odporności,
- Suchy, uporczywy i męczący kaszel,
- Niestrawność,
- Poranne nudności,
- Biegunkę,
- Oczyszczenie organizmu z toksyn,
- Łagodzi zgagę,
- Przyśpiesza metabolizm,
Przepis na syrop z pigwy
Składniki:
500 gram pigwy( po usunięciu gniazd nasiennych),
500 gram cukru,
Przygotowanie:
Owoce pigwy dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie ćwiartki pigwy ułóż w słoju, staraj się je układać warstwami, a każdą warstwę przysyp cukrem. Zakręć słój i następnie odstaw na tydzień w chłodne, ciemne miejsce. Codziennie warto potrząsnąć słojem, spowoduje to, że pigwa puści więcej soku. Następnie po tygodniu zlej syrop przecedź przez gazę albo sitko i przelej do mniejszych buteleczek. Buteleczki z syropem przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Tak przechowywany syrop będzie ważny pół roku.
Tak przygotowany syrop możesz dodawać do herbaty lub rozcieńczyć z wodą w celu przygotowania przepysznego soku z pigwy. W przypadku pojawiania się uporczywego suchego kaszlu zaleca się dodanie do pitego napoju odrobiny miodu w celu złagodzenia objawów.
- 10 produktów zabijających komórki rakowe- produkty antyrakowe
- Atopowe zapalenie skóry- Jak rozpoznać? Jak leczyć?
- 4 codzienne nawyki, które niszczą twoją trzustkę
- Masz problem z gazami? Może to oznaczać, że twoja trzustka jest w opłakanym stanie
- Wiemy jaka jest główna przyczyna raka trzustki-co piąty Polak za zagrożony