Syrop z pigwy- Lek na wzmocnienie odporności, przeziębienie oraz grypę

Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowym powinien na stałe zagościć w waszym jadłospisie. Wzmacnia odporność, łagodzi objawy grypy i przeziębienia oraz poprawia pracę układu pokarmowego i oczyszcza organizm z toksyn. Poznaj zdrowotne właściwości pigwy oraz przepis na syrop z pigwy jaki będziesz mogła dodać do gorącej herbaty.

Syrop z pigwy- Poznaj jego właściwości

Pigwa ze względu na swój specyficzny smak otrzymała miano ” Polskiej cytryny”. Jest cierpka, kwaśna oraz bardzo twarda. Zdecydowanie nie nadaje się do jedzenia na surowo, ale za to możesz z niej przygotować przepyszne dżemy, syropy, soki, nalewki oraz konfitury.

Syrop z pigwy to przede wszystkim wspaniały dodatek do herbaty, jaką możesz się leczyć w chłodne jesienno-zimowe dni. Sprawdź dlaczego warto!

Syrop z pigwy- zdrowotne właściwości

Pigwa przede wszystkim ceniona jest za zawartość dużej dawki witaminy C( W 100 gramach pigwy znajduje się aż 15 mq). Oprócz witaminy C w pigwa jest również bogatym źródłem:

Witamin z grupy B,

Garbników,

Pektyn,

Żelaza,

Wapnia,

Potasu,

Miedzi,

Magnezu,

Fosforu,

Pigwę warto stosować na:

  • Przeziębienie,
  • Grypę,
  • Na wzmocnienie odporności,
  • Suchy, uporczywy i męczący kaszel,
  • Niestrawność,
  • Poranne nudności,
  • Biegunkę,
  • Oczyszczenie organizmu z toksyn,
  • Łagodzi zgagę,
  • Przyśpiesza metabolizm,

Przepis na syrop z pigwy

Składniki:

500 gram pigwy( po usunięciu gniazd nasiennych),

500 gram cukru,

Przygotowanie:

Owoce pigwy dokładnie umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie ćwiartki pigwy ułóż w słoju, staraj się je układać warstwami, a każdą warstwę przysyp cukrem. Zakręć słój i następnie odstaw na tydzień w chłodne, ciemne miejsce. Codziennie warto potrząsnąć słojem, spowoduje to, że pigwa puści więcej soku. Następnie po tygodniu zlej syrop przecedź przez gazę albo sitko i przelej do mniejszych buteleczek. Buteleczki z syropem przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Tak przechowywany syrop będzie ważny pół roku.

Tak przygotowany syrop możesz dodawać do herbaty lub rozcieńczyć z wodą w celu przygotowania przepysznego soku z pigwy. W przypadku pojawiania się uporczywego suchego kaszlu zaleca się dodanie do pitego napoju odrobiny miodu w celu złagodzenia objawów.