świąteczne triki kuchenne

Wigilia to dla większości gospodyń domowych najważniejszy dzień w roku. Organizatorzy tego dnia chcą, żeby każdy zaproszony gość wyszedł zadowolony. A jak wiadomo, żeby ten dzień był wyjątkowy trzeba zadbać o wiele aspektów. Trzeba zadbać między innymi o klimat Bożonarodzeniowy, kupić idealna choinkę, wybrać wyjątkowe prezenty dla bliskich, a w szczególności zadbać o wyjątkową oprawę kulinarną. Aby sprawić, że Wigilijny wieczór będzie wyjątkowym dniem dla naszych bliskich i nie dać plamy przed całą rodziną trzeba się odpowiednio przygotować do tego wieczoru. Czytając ten artykuł poznasz świąteczne triki kuchenne jakie bez wątpienia możesz wykorzystać w ciągu przygotowania do wigilijnego posiłku.

Świąteczne triki kuchenne

Jak sprawić, żeby barszcz zawsze miał idealny kolor?

Podstawową zasadą podgrzewania barszczu jest nie doprowadzenie go do wrzenia, robimy to na bardzo małym ogniu. Kiedy i tak nasz barszcz trochę straci na swoim kolorze dodaj do niego jedną łyżkę stołową soku z cytryny i jedną łyżkę stołową octu. Ten trik sprawi, że barszcz będzie miał intensywny ciemnoczerwony kolor . Możesz też zetrzeć jednego średniej wielkości buraka i dodać go do podgrzewanego barszczu.

Jak sprawić żeby pieczone mięso było idealne?

To jest jeden z tych trików jaki przyda się tobie przez cały rok. Aby twoja pieczeń, albo domowej produkcji szynka była idealnie krucha oraz delikatna należy dzień przed pieczeniem należy włożyć mięso do szklanego pojemnika i zalać piwem. Następnie górę pojemnika zakryj folią spożywczą albo aluminiową i włóż do lodówki. Po odczekaniu 24 godzin możesz wyciągnąć mięso z lodówki i opiec w piekarniku. W trakcie pieczenia mięsa często sprawdzaj stan jego przygotowania możesz nakłuwać mięso specjalnym szpikulcem albo możesz użyć do tego kuchennego widelca. Pamiętaj, że zbyt długie pieczenie wysusza mięso.

Jak sprawić żeby gotowane warzywa były idealne?

Kolejne świąteczne triki kuchenne to sposób na gotowanie warzyw. Jeżeli gotujesz marchew, buraki czy jakiekolwiek inne warzywa pamiętaj zawsze wrzucaj je gotującej się wody. Ten prosty trik pozwoli ci zachować wszystkie witaminy oraz mikroelementy  w warzywach. Twoje posiłki będą na pewno o wiele zdrowsze i smaczniejsze.

Jak ugotować idealną zupę rybną?

Głowa ryby jest najlepszą częścią do przygotowania zupy rybnej, pamiętaj o wyjęciu uczu. Możesz też dodać inne podroby takie jak płetwy czy ogon. Do zupy rybnej najlepiej nadaje się karp, jego mięso nie rozpada się podczas dłuższego gotowania.

Pamietaj! Rybę dodaje się pod koniec gotowania. Ryba szybko oddaje swój smak, a długie gotowanie sprawia, że się bardzo rozpada.

Świąteczne triki kuchenne – Jak upiec idealne ciasto?

Najważniejszą zasadą jest to, żeby wszystkie produktu potrzebne do twojego sernika, makowca, czy murzynka muszą mieć temperaturę pokojową . Pamiętaj, żeby jajka, masło czy inne produkty wyciągnąć z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem pracy. Ten trik sprawi, że nasze ciasto dobrze wyrośnie i nie wyjdzie nam zakalec.

Piekarnik zawsze rozgrzewaj przed włożeniem ciasta, pamiętaj, żeby ustawiać go na tą samą temperaturę co jest w przepisie. Nawet małe odchyły mogą doprowadzić, że ciasto nam nie wyjdzie.

Następną podstawową zasadą dobrego cukiernika o jakiej najczęściej zapominamy jest przecedzanie mąki czy cukru pudru przez sitko. Pozbywasz się grudek z mąki oraz napowietrzasz mąkę co sprawi , że twoje ciasto wyjdzie lepsze.

Co zrobić kiedy lekko spieczesz swoje ciasteczka?

Kiedy zapomniałaś, żeby w odpowiednim czasie wyciągnąć swoje ciasteczka, albo twój piekarnik nie równo piecze i cześć ciasteczek wyszła lekko spalona, nie jesteś skazana na ich wyrzucenie. Jeżeli spalenizna nie jest duża i twoje ciasteczka delikatnie są spalone od dołu możesz delikatnie zetrzeć na tarce spaleniznę z ciasteczek.

Mam nadzieję, że te świąteczne triki kuchenne pozwolą wam na szybkie przygotowanie Bożonarodzeniowych potraw i cieszenie się świętami z rodziną i najbliższymi 😉

Niesamowite zastosowania tymianku – właściwości prozdrowotne