Surówka z młodej kapusty z marchewką i pietruszką

Rozpoczął się okres na nowalijki i młodą kapustę. Dziś rano na targu na każdym stoisku sprzedawcy mieli świeży i pachnący koperek, młode ziemniaczki oraz młodą kapustę. Kupiłam główkę kapusty i postanowiłam, że dziś do obiadu zrobię swoją ulubioną surówkę z młodej kapusty z marchewką i pietruszką. Będzie idealnie smakować ze świeżymi ziemniaczkami i panierowanymi schabowymi. Surówka z młodej kapusty to przepyszne danie, które pasuje do obiadu, ale również jako 2 śniadanie czy dodatek do innych posiłków. Dzięki temu,że surówka z młodej kapusty nie zawiera majonezu jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Polecana jest dla osób na diecie odchudzającej czy dbającej o zdrowe jedzenie.

Surówka z młodej kapusty z marchewką i pietruszką – składniki

  • główka niewielkiej młodej kapusty,
  • 2 duże marchewki,
  • pęczek pietruszki,
  • sok z połowy małej cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • pieprz do smaku.

Surówka z młodej kapusty z marchewką i pietruszką – Wykonanie

  1. Ściągnij z kapusty wierzchnie liście, umyj kapustę a następnie poszatkuj ją bardzo drobno za pomocą ostrego noża bądź malaksera.
  2. Zasyp kapustę solą, wymieszaj i odczekaj kilka minut, by kapusta zmiękła. Zlej nadmiar soków.
  3. Obierz marchewkę, zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty.
  4. Pietruszkę poszatkuj na drobno, dosyp do sałatki.
  5. Do warzyw wyciśnij sok z cytryny, dodaj oliwę, cukier oraz pieprz w ilości jakiej lubisz.
  6. Odstaw surówkę na co najmniej 40 minut, by smaki warzyw się wymieszały. Surówka z kapusty będzie smaczna jeszcze przez kilka dni, jeśli będziesz ją przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce.

Surówka będzie idealna do obiadu, grilla, albo jako osobny posiłek jeśli jesteś na diecie. Koniecznie ją zrób a zobaczysz, że pomyślisz: jak mogłam nie wpaść na to, że tak proste połączenie składników jest tak przepyszne!

Smacznego!!

Surówka z młodej kapusty to świetny dodatek do dań obiadowych, ale nie tylko. Surówki, to jedne z najpopularniejszych dań, ponieważ są szybkie w wykonaniu, niskokaloryczne i pasują do wielu dań, jak również super smakują samemu. Surówka z marchewką i kapustą jest chrupiąca, nie zawiera majonezu, więc jest niskokaloryczna. Surówki za każdym razem mogą smakować inaczej, mogą być ostre, łagodne, ale również ze słodkim posmakiem. Surówka z majonezem będzie bardziej kaloryczna niż surówka z dodatkiem oliwy bądź oleju roślinnego.