Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Surówka z młodej kapusty z koperkiem to pyszna odmiana wiosennej surówki z niewielką ilością majonezu. Jest pełna wiosennych warzyw tj. gruntowego ogórka oraz świeżej rzodkiewki. Jeśli lubisz zamiast majonezu można użyć oliwę z oliwek, jednak ja wolę wersję z odrobiną majonezu.

Poza sezonem wiosennym z tych samych składników możemy wykonać tą samą surówkę, ale ze zwykłego ogórka szklarniowego i główki kapusty.

Surówkę z młodej kapusty podaję jako dodatek do grilla, ale równie jako dodatek do obiadu z mięsem czy do frytek z kurczakiem.

Jeśli lubisz surówki i sałatki na bazie kapusty wypróbuj koniecznie jeszcze surówkę z młodej kapusty z marchewką albo surówkę z młodej kapusty z kukurydzą.

Koniecznie wykorzystaj czas, gdy można kupić młodą kapustę, by zrobić gołąbki, bigos czy kapustę z boczkiem.

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Surówka z młodej kapusty z koperkiem – Składniki

  • 400 g młodej kapusty ( 1 średnia główka)
  • pęczek świeżych rzodkiewek
  • 4 średnie ogórki gruntowe bądź 2 ogórki szklarniowe
  • spory pęczek koperku
  • mały pęczek szczypiorku
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Surówka z młodej kapusty z koperkiem – Wykonanie

Z kapusty pozbądź się pierwszych uschniętych liści, poszatkuj na bardzo drobno, posyp solą, przemieszaj i pozostaw na około 15 minut, by kapusta zmiękła.

Ogórki gruntowe umyj, osusz. Jeśli masz je z własnego ogródka bądź z zaufanego źródła nie musisz obierać ich ze skórki, jeśli ze sklepu obierz ze skórki. Jeśli masz ogórki szklarniowe również obierz je ze skórki. Pokrój w drobną kostkę, przed wrzuceniem do miski z kapustą lekko odsącz z nadmiaru soków.

Rzodkiewkę umyj, pokrój na drobne kawałki.

Koperek i szczypiorek pokrój na drobno.

Do kapusty dodaj pokrojone ogórki, rzodkiewkę, koperek oraz szczypiorek, Dodaj majonez, sok z cytryny, pierz, sól. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut, by smaki się połączyły,

Surówka najlepiej smakuje w tym samym dniu, najlepiej zaraz po przygotowaniu,

Smacznego!