Surówka z młodej kapusty z koperkiem
Surówka z młodej kapusty z koperkiem to pyszna odmiana wiosennej surówki z niewielką ilością majonezu. Jest pełna wiosennych warzyw tj. gruntowego ogórka oraz świeżej rzodkiewki. Jeśli lubisz zamiast majonezu można użyć oliwę z oliwek, jednak ja wolę wersję z odrobiną majonezu.
Poza sezonem wiosennym z tych samych składników możemy wykonać tą samą surówkę, ale ze zwykłego ogórka szklarniowego i główki kapusty.
Surówkę z młodej kapusty podaję jako dodatek do grilla, ale równie jako dodatek do obiadu z mięsem czy do frytek z kurczakiem.
Jeśli lubisz surówki i sałatki na bazie kapusty wypróbuj koniecznie jeszcze surówkę z młodej kapusty z marchewką albo surówkę z młodej kapusty z kukurydzą.
Koniecznie wykorzystaj czas, gdy można kupić młodą kapustę, by zrobić gołąbki, bigos czy kapustę z boczkiem.
Surówka z młodej kapusty z koperkiem – Składniki
- 400 g młodej kapusty ( 1 średnia główka)
- pęczek świeżych rzodkiewek
- 4 średnie ogórki gruntowe bądź 2 ogórki szklarniowe
- spory pęczek koperku
- mały pęczek szczypiorku
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- czubata łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
Surówka z młodej kapusty z koperkiem – Wykonanie
Z kapusty pozbądź się pierwszych uschniętych liści, poszatkuj na bardzo drobno, posyp solą, przemieszaj i pozostaw na około 15 minut, by kapusta zmiękła.
Ogórki gruntowe umyj, osusz. Jeśli masz je z własnego ogródka bądź z zaufanego źródła nie musisz obierać ich ze skórki, jeśli ze sklepu obierz ze skórki. Jeśli masz ogórki szklarniowe również obierz je ze skórki. Pokrój w drobną kostkę, przed wrzuceniem do miski z kapustą lekko odsącz z nadmiaru soków.
Rzodkiewkę umyj, pokrój na drobne kawałki.
Koperek i szczypiorek pokrój na drobno.
Do kapusty dodaj pokrojone ogórki, rzodkiewkę, koperek oraz szczypiorek, Dodaj majonez, sok z cytryny, pierz, sól. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut, by smaki się połączyły,
Surówka najlepiej smakuje w tym samym dniu, najlepiej zaraz po przygotowaniu,
Smacznego!