Surówka z marchewki
Szukasz przepisu na szybką surówkę do obiadu? Nie chcesz spędzić w kuchni kilkunastu minut podczas przygotowywania dodatków do obiadu. Wypróbuj klasyczną surówkę z marchewki, Potrzebujesz tylko marchew i kilka dodatków i już masz przepyszne danie. Surówka z marchewki to proste danie pasujące właściwie do każdego obiadu. Uwielbiam jej smak przez cały rok, jednak najlepsza jest, gdy można zakupić świeżą młodą marchew, taką brudną od ziemi.
Surówka z marchewki – Składniki
- 5 dużych marchewek
- garść poszatkowanej natki pietruszki bądź koperku
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
Surówka z marchewki – Informacje dodatkowe
Do wykonania surówki najlepiej wykorzystać świeżą młodą marchewkę. Najsmaczniejsza jest marchew prosto z ziemi zakupiona wraz z nacią. Jeśli nie masz dostępu do świeżej marchwi np. jesienią bądź zimą możesz również wykorzystać marchew ze sklepu, surówka nadal będzie bardzo smaczna.
W klasycznym przepisie do marchewki dodajemy cukier. Możemy z tego dodatku zrezygnować a dodać w zamian pół jabłka. Jeśli chcemy, by sałatka była bardziej ostra można dodać cienko poszatkowany por bądź odrobinę chrzanu. Dla smaku można dodać również czubatą łyżkę gęstej śmietany 18% bądź czubatą łyżkę bardzo gęstego jogurtu np. greckiego,
Surówka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu podana ze świeżymi ziemniakami, kaszą z dodatkiem pieczonego mięsa bądź gulaszu. Drugiego dnia po przechowywaniu w lodówce surówka również jest smaczna, jednak najlepsza jest podawana na świeżo,
Przyprawiając surówkę solą i cukrem dodaj najpierw połowę porcji przypraw, dokładnie wymieszaj i posmakuj. Często marchewka jest sama w sobie słodka i nie będzie potrzebować zwiększonej ilości przypraw. Jeśli chcesz możesz zamienić cukier na dowolny inny słodzik np. ksylitol.

Surówka z marchewki – Wykonanie
Marchewkę obierz ze skórki, dokładnie umyj, Marchewkę zetrzyj na małe lub średnie oczka za pomocą ręcznej tarki do warzyw bądź malaksera. Następnie dodaj sok z cytryny, posiekaną pietruszkę bądź koperek – możesz zrobić pół na pół, sól i cukier.
Posmakuj surówkę, możesz dodać więcej soku z cytryny, soli bądź cukru.
Surówka ta idealnie pasuje do prawie każdego obiadu. Jest dodatkiem do mięs, ryby, świetnie smakuje z ziemniakami jak i z kaszami.
Często jest podawana w restauracjach jako jedna z kilku surówek podawanych do dań obiadowych.
Smacznego!
- Jak pozbyć się przeziębienia w jeden dzień? Ten prosty trik cie zadziwi!
- Domowe sposoby na przyśpieszenie gojenia się ran
- Hemoroidy – domowe sposoby na wstydliwy problem
- Masz problem z obcierającymi udami? Nie nosisz przez to sukienek? Wypróbuj te kilka trików!
- Rak jelita cienkiego- jakie ma objawy, przyczyny oraz sposoby leczenia
Surówka z marchewki
Klasyczna surówka z marchewki to świetny dodatek do obiadu. Składa się z niewielu składników, jest szybka w wykonaniu, smakuje wyśmienicie, Marchewka jest warzywem, które ma wiele zastosowań, można ją jeść w postaci surówek na surowo, ale również pieczoną, smażoną a także nawet jako składnik ciasta marchewkowego. Prosta surówka z marchewki to tarta marchewka z dodatkiem pietruszki, soku z cytryny, cukru i odrobiny soli. Najlepiej smakuje podawana od razu po przygotowaniu. Jeśli lubisz sałatki z dodatkiem marchewki to koniecznie wypróbuj surówkę z młodej kapusty z marchewką a jeśli wolisz marchewkę w wersji na ciepło wypróbuj marchewkę z groszkiem. Taka surówka do obiadu na pewno ci zasmakuje i od razu zniknie cała ze stołu.