Surówka z czerwonej kapusty z marchewką i jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Jest to klasyczny przepis na surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki, jabłka i majonezu. Surówkę przygotowuje się błyskawicznie, składa się z prostych składników a do tego jest przepyszna. Smakuje dorosłym jak i dzieciom, dzięki czemu jest daniem idealnym dla całej rodziny.
Jeśli szukasz przepisu na prostą sałatkę do obiadu, to koniecznie wypróbuj ten przepis na surówkę z czerwonej kapusty, Surówka z czerwonej kapusty pasuje między innymi do typowych polskich obiadów jak ziemniaki ze schabem czy klopsami mielonymi i sosem, ale również smakuje super jako dodatek do pierogów z mięsem, albo pierogów ruskich,
Czerwona kapusta ma dosyć ostry posmak, jeśli wolisz delikatniejsze smaki białej kapusty to polecam Surówkę z młodej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty – Składniki
- 1/2 główki średniej wielkości czerwonej kapusty
- 2 nieduże marchewki
- 1 jabłko
- 1 nieduża cebula
- garść pietruszki
- czubata łyżka majonezu
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Surówka z czerwonej kapusty – Wykonanie
Z czerwonej kapusty obrać pierwsze liście, są one zazwyczaj obeschnięte i niesmaczne. Następnie poszatkować drobno kapustę za pomocą ostrego noża bądź malaksera. Kapustę włożyć do miski, wsypać pół łyżeczki soli, wymieszać z kapustą, by zmiękła. Odstawić na 10-15 minut.
Marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do miski z kapustą.
Jabłko obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać do miski,
Cebulę obrać, pokroić na drobno, dodać do miski.
Pietruszkę świeżą bądź mrożoną poszatkować na bardzo drobno, dodać do miski.
Wymieszaj lekko wszystkie składniki, Następnie dodaj majonez, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Włóż surówkę z czerwonej kapusty do lodówki na minimum 1 godzinę, by wszystkie smaki się zmieszały i przeszły sobą. Surówka przechowywana w lodówce będzie smaczna jeszcze przez 2-3 dni od przygotowania.
Jeśli lubisz, gdy surówka jest bardziej treściwa i „ciężka” w smaku możesz dodać większą ilość majonezu, jeśli wolisz „lżejsze” surówki możesz zmniejszyć ilość majonezu, bądź wymieszać go z majonezem w dowolnej proporcji.
Smacznego!
- Połóż to na swoim parapecie – problem z wilgocią w domu zniknie raz na zawsze!
- Pierwsze objawy demencji – czym jest demencja starcza i jak ją rozpoznać?
- Jak wysuszyć ubranie w zwykłej pralce? Niewiele osób zna ten patent!
- Zdrada – sygnały świadczące o niewierności partnera
- Genialny trik za grosze, który znacząco obniży twoje rachunki za ogrzewanie!
Surówka z czerwonej kapusty to pyszny dodatek do obiadu i nie tylko. Surówka z czerwonej kapusty z marchewką ma dużo wartości odżywczych, pełna jest witamin, dzięki zawartości tylko świeżych i nie poddanych obróbce termicznej warzyw. Surówki są świetnym pomysłem na dodatki do dań obiadowych, ale również jako samodzielne posiłki w trakcie diety, czy też jako część zdrowego odżywiania. Surówka z czerwonej kapusty jest lubiana również przez dzieci, więc to danie dla całej rodziny.