Owoce na stłuszczoną wątrobę. Jedź je codziennie!

W ciągu ostatnich lat obserwuje się znaczący wzrost zachorowalności na stłuszczenie wątroby. Jest to choroba  o zróżnicowanych przyczynach występowania. Przyjęło się, że chorują na nią jedynie osoby nadużywające alkohol, co nie jest prawdą. W grupie ryzyka znajdują się również osoby z nadwagą, przyjmujące niektóre leki( głównie hormonalne), z niedoborem witamin A i E, osoby chorujące na cukrzycę (głównie typu II), kobiety w ciąży czy osoby zmagające się z insulinoopornością. Choroba w początkowym stadium nie jest groźna dla zdrowia, jednak gdy jest nieleczona może prowadzić do bardzo groźnych dla życia powikłań takich jak między innymi marskość czy zapalenie wątroby. Na szczęście można w naturalny sposób neutralizować jej objawy lub nawet zapobiec jej pojawieniu. Kluczem do tego są niektóre owoce! Owoce na stłuszczoną wątrobę. Jedź je codziennie!

Stłuszczenie wątroby- czym jest

Stłuszczenie wątroby to choroba, polegająca na odkładaniu się tłuszczu w hepatocytach. Wyróżnia się alkoholowe stłuszczenie wątroby, niealkoholowe stłuszczenie wątroby oraz także ostre stłuszczenie wątroby ciężarnych( bardzo rzadkie powikłanie w czasie ciąży, występuje najczęściej w 3 trymestrze ciąży). Stłuszczenie wątroby nie jest groźne dla zdrowia chorego, ale gdy nie jest leczone może doprowadzić do zapalenia lub marskości wątroby co może skutkować nieodwracalnymi uszkodzeniami wątroby. Wprowadzając odpowiednie leczenie oraz dietę można liczyć na całkowite wyzdrowienie.

Główne objawy stłuszczenia wątroby to:

  • zmęczenie
  • osłabienie organizmu
  • brak apetytu
  • żółtaczka
  • ciemny kolor moczu
  • złe samopoczucie
  • hepatomegalia, czyli powiększenie wątroby
  • ból brzucha głównie pod prawym łukiem żebrowym
  • splenomegalia, czyli powiększenie śledziony
  • przy dużym stłuszczeniu stłuszczona wątroba może być wyczuwalna przy dotyku.

Owoce wspierające pracę stłuszczonej wątroby

Jabłko

Ile jabłek powinno się jeść dziennie? Lekarze zalecają, żeby było ich jak najwięcej, ale już jedno jabłko spożywane każdego dnia pozytywnie wpłynie na pracę wątroby, oczyści ją z toksyn czy wspomoże jej regenerację. Regeneracja wątroby to nie jedyny powód dla, którego powinnaś jak najczęściej jeść jabłka. Według specjalistów spożywanie jednego jabłka na śniadanie

  • zapobiega miażdżycy,
  • chroni przed udarem i zawałem serca,
  • znacząco obniża ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  •  zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych,

Grejpfrut

Grejpfrut zawiera naringinę, który jest glikozydem flawonoidowym przekształcanym w organizmie do naringeniny. Związek ten odpowiada między innymi za gorzki smak grejpfruta, ale za usuwanie nagromadzonych w wątrobie kwasów tłuszczowych. Ponadto w grejpfrutach zawarte są bowiem enzymy, które wspomagają oczyszczanie tego organu z toksyn.

Awokado

Awokado to nie tylko duża porcja zdrowych kwasów tłuszczowych oraz witamin, ale również substancji, które regenerują uszkodzoną wątrobę. Według badań przeprowadzonych przez Japończyków wystarczy jeść 1-2 awokado dziennie przez 2-3 tygodnie by wyleczyć stłuszczoną wątrobę.

Żurawina

Żurawina jest kolejnym owocem, który bardzo pozytywnie wpływa na pracę wątroby jak i również jej regenerację i odtłuszczenie. Owoc ten zawiera antocyjany chroniące wątrobę przed wolnymi rodnikami, a także zniszczeniem komórek spowodowanym toksynami. Po drugie, że żurawiny mogą pomóc ograniczyć stan zapalny w wątrobie i działają korzystnie metabolicznie co szczególnie ważne jest u osób z nadwagą lub otyłych chorujących na niealkoholowe stłuszczenie wątroby.

Jagody

uznawane są za jedne z najlepszych owoców dla wątroby. Jagody mają właściwości przeciwzapalne, chroniąc wątrobę przed stresem oksydacyjnym. Ponadto jagody to bogate źródło witaminy C, która jest bardzo ważnym elementem dla jej prawidłowej pracy.