Sos tzatziki

Sos tzatziki to jeden z popularniejszych sosów w greckiej kuchni. Jest to zdrowy i lekki dip, który króluje na greckich stołach, praktycznie żadna kolacja nie może się obyć bez niego. Pasuje idealnie do dań mięsnych jak i do dań z warzyw. Świetni smakuje ze świeżymi rybami, ale również jako delikatny dodatek do pieczywa.

Sama nazwa dania wywodzi się z Turcji. Oficjalnie nazwa pochodzi od tureckiego słowa „cacik” i oznacza „sałatkę jogurtowo – ziołową”. W różnych wersjach dodawane są różne składniki np. świeżą mięte, ostrą paprykę, pietruszkę czy sok z cytryny.

Sos tzatziki – Właściwości zdrowotne

Sos tzatziki ma sporo właściwości prozdrowotnych. Głównym składnikiem sosu jest jogurt grecki, ma on niewiele tłuszczu a sporo żywych kultur bakterii co wpływa na lepszą pracę jelit. Kolejnym składnikiem sosu jest świeży ogórek, który pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, pomaga w regulacji pracy jelit. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, dzięki zawartym przeciwutleniaczom działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

sos tzatziki

Sos tzatziki -Składniki

  • 200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 3 ogórki gruntowe – około 150 g
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • siekane zioła np. koperek, pietruszka, szczypiorek

Przepis na tzatziki

Ten sos jest jednym z prostszych a zarazem bardzo smacznych sosów na zimno, który pasuje do wielu rożnych dań. Wykonanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kilka minut.

Ogórki wybierz gruntowe, najlepiej bardzo młode. Jeśli jest sezon to nie musisz ich nawet obierać, wystarczy je dokładnie umyć. Jeśli jest poza sezonem na ogórki gruntowe można również wykorzystać ogórki szklarniowe – podłużne.

Ogórki obierz, posiekaj w drobną kosteczkę. Możesz je również zetrzeć na tarce, jednak ja wolę wersje drobno pokrojoną. Jeśli ogórki mają spore gniazdo nasienne wyciągnij je wcześniej. Następnie posól je delikatnie i odstaw na kilka minut. Po tym czasie odlej wodę i pozostaw znów na kilka minut.

Ząbek czosnku poszatkuj bądź przepuść przez praskę do czosnku.

Koperek bądź inne ulubione zioła poszatkuj na bardzo drobno. Ja użyłam koperku.

Jogurt grecki powinien być bardzo gęsty, wrzuć do go miseczki. Ogórki zlej ponownie z nadmiaru wody i dodaj do miseczki z jogurtem. Kolejno dodawaj czosnek, koperek oraz łyżkę oliwy z oliwek. Całość zamieszaj delikatnie do połączenia się składników. Podawaj zaraz po przygotowaniu jako dodatek do grilla, dań mięsnych, warzywnych czy też ryb.

Smacznego!