Sok z kiszonych buraków- Sprawdź dlaczego warto go pić.
Sok z kiszonych buraków to wspaniały naturalny suplement diety, który między innymi pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, krwionośny, pokarmowy czy nerwowy. Wspaniale smakuje oraz jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dowiedź się jak można go przygotować oraz jak jego regularne spożywanie wpłynie na twój organizm.
Sok z kiszonych buraków- Właściwości
- Sok z kiszonych buraków to przede wszystkim bogate źródło witamin A, C, K, E i witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas, żelazo, wapń, magnez, betanina i antocyjany,
- Pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego,
- Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne,
- Poprzez zawartość kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz układu pokarmowego poprzez wzmocnienie flory bakteryjnej,
- Oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii,
- Pozytywnie wpływa na pracę nerek oraz wątroby,
- W związku z zawartością żelaza przeciwdziała anemii,
- Obniża poziom złego cholesterolu,
- Pozytywnie oddziałuje na układ naczyniowo-sercowy poprzez regulowanie ciśnienia krwi,
- Regularne picie soku z kiszonych buraków pozytywnie wpływa na figurę, sok jest bogatym źródłem błonnika , który wpływa na przyśpieszenie metabolizmu,
- Według badań naukowych betaina dzięki, które buraki zawdzięczają swój kolor wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
- Przede wszystkim zaleca się go pić osobom podczas chemioterapii,
- Dodaje energii oraz poprawia pamięć i koncentrację,
Sok z kiszonych buraków- Jak przygotować?
Sok z kiszonych buraków jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, Do jego przyrządzenia potrzebujesz:
1 kilograma buraków,
6 dużych ząbków czosnku,
2 litry przegotowanej i ostudzonej wody,
2 łyżki soli,
Ziele angielski i liść laurowy,
Słoik, kamionka lub wiaderko,
Przygotowanie soku z kiszonych buraków:
Buraki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Następnie w większym słoju ułóż buraki, czosnek pokrojony na połówki, 5-6 ziaren ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe. Najlepiej stosować zasadę układania warstwami, ułóż najpierw 1/3 swoich buraków, następnie dodaj 2 przekrojone ząbki czosnku( mogą być nieobrane), ziele angielskie i liść laurowy i na to kolejną warstwę. Taka zasada układania produktów słoiku spowoduje, że smaki lepiej się ze sobą połączą. Jak już ułożysz wszystkie produkty w słoju następnym krokiem będzie zalanie buraków wodą z dodatkiem soli. Woda powinna zakryć dokładnie wszystkie składniki. Następnie przykryj słoik( możesz do tego użyć talerzyka, gazy z zaciśniętą dookoła słoja gumką recepturką lub niezakręconej nakrętki od słoika) i odstaw w ciemne i suche miejsce o temperaturze pokojowej. Fermentacja buraków powinna trwać 7 dni. Po tym czasie sok należy odcedzić od buraków, przelać do szklanej butelki i przechowywać w lodówce.
- Wiosenna sałatka z serem camembert i kurczakiem
- Palce pałeczkowate- ten objaw zwiastuje raka płuc, pojawia się u 30% chorych
- Nietypowe objawy alergii- Jeśli nie zauważysz, to lepiej ich nie lekceważ
- 6 Produktów wyniszczających jelita- Na pewno masz je w swoim domu
- 12 najbardziej toksycznych warzyw i owoców. Większość z nich masz w swojej spiżarce!
Szczególnie teraz, warto sięgać po kiszonki. Świetny artykuł.