Śledzie proboszcza – Świąteczny HIT

Śledzie proboszcza to jedno z wielu dań podawanych na stołach Wigilijnych. Ja je uwielbiam, ponieważ zawierają i filety śledziowe i marynowane grzyby. Przepis jest bardzo prosty a wykonanie ich jest bardzo proste. Przygotowuje je na Święta Bożego Narodzenia, ale również na sylwestra czy inne domowe imprezy.

Śledzie proboszcza to śledzie ala matjas z dodatkiem marynowanych pieczarek, cebuli, pietruszki w odpowiednich proporcjach zalane sporą ilością oleju. Można je przygotować kilka dni przed świętami, więc są świetnym pomysłem dla osób pracujących, którzy nie mają całych dni na gotowanie tuż przed Wigilią. Polecam również inne pomysły na śledzie np. śledzie po żydowsku.

Śledzie proboszcza – Składniki

  • 4 płaty śledzi ala matias w oleju
  • 200 g marynowanych pieczarek
  • 1 średnia białą cebula
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Śledzie proboszcza – Wykonanie

Śledzie w oleju ala matjas odsącz z zalewy, opłucz z nadmiaru oleju i następnie mocz w wodzie przez kilka godzin co jakiś czas wymieniając wodę na nową. Filety śledziowe początkowo są bardzo słone, warto je moczyć kilka godzin bądź nawet całą noc do uzyskania odpowiedniego smaku ryby. Ewentualnie możesz dosolić do smaku na koniec, jeśli danie będzie zbyt mało słone.

Śledzie odsącz. osusz za pomocą ręcznika papierowego, następnie skrop sokiem z cytryny i odstaw na około 30 minut. Po tym czasie zlej nadmiar soków, śledzie pokrój wzdłuż na pół a następnie w paski o szerokości około3 cm.

Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Pokrojoną cebulę zalej wrzątkiem, by delikatnie zmiękła. Pozostaw do ostudzenia,

Natkę pietruszki posiekaj, ja użyłam sporo pietruszki, jednak jeśli nie chcesz, by jej smak dominował dodaj mniej pietruszki,

Pieczarki marynowane odsącz z zalewy. Jeśli są małe pokrój je na 4 części, jeśli są większe pokrój na drobniejsze kawałki.

Do większej miski włóż pokrojone śledzie, cebulę, pieczarki, natkę. Dodaj olej, przypraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane śledzie proboszcza włóż do szczelnego pojemnika czy słoika i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin, by smaki się przegryzły.

Możesz je przechowywać w lodówce nawet do 7 dni, więc są daniem idealnym do przygotowania kilka dni przed świętami Bożego Narodzenia.

Smacznego!