Skrzydełka w sosie miodowo – musztardowym

Bardzo lubię szybkie i proste obiady. Dlatego często kupuję kawałki kurczaka jak np. pałki, skrzydełka, które wystarczy tylko zamarynować i upiec na patelni bądź w piekarniku. Tym razem pomysł padł na skrzydełka w sosie miodowo – musztardowym. Mąż znalazł przepis i przygotował marynatę a ja przygotowałam i podałam. W lato często zamiast piec w piekarniku piekę skrzydełka na grillu. Jeśli przygotowuję je na obiad to dodaję do nich domowe frytki bądź zapiekane ziemniaczki z piekarnika.

skrzydełka w sosie miodowo - musztardowym

Skrzydełka w sosie miodowo – musztardowym – Składniki

  • 10skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • sól

skrzydełka w sosie miodowo - musztardowym

Skrzydełka w sosie miodowo – musztardowym – Wykonanie

Skrzydełka kup takie, które będą podobnej wielkości, wtedy wszystkie równomiernie się upieką. Mięso wybieraj z zaufanego źródła, wysokiej jakości, dzięki czemu będzie zawsze idealnie smaczne.

Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyj, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Poukładaj jedno koło drugiego w szklanym naczyniu.

Przygotuj niewielki garnuszek. Czosnek obierz, przepuść przez praskę, wrzuć do garnuszka. Następnie dodaj miód, musztardę, sos sojowy, olej, po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, pół łyżeczki soli, delikatnie podgrzej na minimalnej mocy palnika do uzyskania jednolitej konsystencji, nie doprowadzaj do wrzenia!

Mięso zalej przygotowaną marynatą. Poprzekładaj skrzydełka tak, by były całkowicie pokryte marynatą. Przykryj naczynie szczelnie folią i włóż do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc, wtedy mięso mocno przejdzie smakiem marynaty.

Przed pieczeniem wyciągnij skrzydełka z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Jeśli zimnie włożysz do piekarnika może się okazać, że na zewnątrz będą upieczone a w środku będą jeszcze surowe.

Skrzydełka poukładaj na blaszce do pieczenia jedno obok drugiego. Piekarnik nagrzej do temperatury 2000 stopni C, skrzydełka w sosie miodowo – musztardowym piecz przez około 30 minut, aż będą rumiane. Krótki czas pieczenia powoduje, że będą soczyste w środku i idealnie przypieczone na zewnątrz.