Sernik z murzynkiem

Sernik z murzynkiem do stare ciasto z zeszytu mojej mamy, które ona robiła w młodości. Dziś można je znaleźć również pod nazwą ciasto poduszkowiec. Składa się ono z mokrego i aromatycznego brownie czekoladowego oraz sporej ilości sera. Przygotowuje się je w bardzo krótkim czasie, ważne tylko jest, by składniki były w temperaturze pokojowej. Zawsze wychodzi idealne, smakuje każdemu! Moja mama robi je bardzo często, bo wnuki je uwielbiają!

Sernik z murzynkiem – Składniki

Składniki na murzynka

  • 6 całych jajek
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 czubatych łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Składniki na sernik

  • 700 g dobrej jakości mielonego twarogu
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 150 g drobnego cukru do wypieków

sernik z murzynkiem

Sernik z murzynkiem – Wykonanie

Wszystkie składniki w tym najważniejsze czyli jajka, twaróg oraz mleko muszą być w temperaturze pokojowej. Wyciągnij je z lodówki kilka godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.

Przygotowanie ciasta rozpocznij od przygotowania murzynka. Całe jajka ubij wraz z cukrem na puszystą masę Następnie do ubitych jajek dodawaj lekką stróżką olej, miksuj na niewielkich obrotach. Kolejno nadal delikatnie miksując dodaj mleko. Mąkę przesiej bezpośrednio do miski, następnie przesiej również kakao oraz proszek do pieczenia. Całość miksuj tylko do połączenia składników, nie ubijaj zbyt mocno, ponieważ mocno napowietrzone urośnie a podczas pieczenia opadnie.

Przygotuj dużą blaszkę o wymiarach około 25 na 38cm. Wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj tłuszczem. Całego murzynka przelej do przygotowanej formy.

Przygotowanie masy sernikowej

Do miski włóż 700 g twarogu z wiaderka, polecam zakup dobrej jakości twarogu np. z Piątnicy, nie trzeba zlewać z niego wody, nie ma konsystencji jogurtu, idealnie nadaje się do serników. Do sera dodaj proszek budyniowy oraz 150 g drobnego cukru, następnie wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą miksera. Nie mieszaj długo i intensywnie, tylko do połączenia składników.

Masę serową wyłóż na ciasto czekoladowe za pomocą łyżki, robiąc na cieście kleksy, ciasto będzie wtedy nierówne, każdy kawałek będzie miał inne proporcje murzynka i sernika.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni na opcji pieczenia góra – dół. Sernik z murzynkiem piecz przez około 35-45 minut do suchego patyczka, po upieczeniu otwórz drzwi piekarnika i pozostaw ciasto jeszcze na kilka minut.

Jeśli lubisz serniki zapraszam do spróbowania np. przepisu na sernik królewski.

Smacznego!