Sernik z czekoladowym spodem – Sernik królewski
Nie znam osoby, która nie lubi serników. Można je przygotować na kilka a nawet kilkanaście sposobów. Serniki mogą być delikatne, ale również ciężkie i zbite. Na spodzie mogą mieć kruche ciasto, herbatniki, albo sam ser. Ten sernik jest to ciasto z czekoladowym spodem, gęstą i zbitą masą serową oraz z następną warstwą czekolady na wierzchu. Jest prosty w wykonaniu oraz zawsze się udaje. Sernik z czekoladowym spodem a inaczej sernik królewski to mój ulubiony typ sernika. Najbardziej smakują mi zbite i mocno gęste serniki, dlatego to właśnie ten typ najczęściej ląduje na moim rodzinnym stole.
Przepis na to ciasto znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych Kulinarne Przeboje, jest on tam nazwany jako Sernik królewski . Pierwotny przepis jest przygotowany na mniejszą blaszkę. Ja swój piekłam w dużej blaszce o wielkości 35×27 cm.
Sernik z czekoladowym spodem – Sernik królewski – Składniki:
Ciasto kruche:
- 600 g mąki pszennej
- 10 łyżek cukru pudru
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 4 żółtka
- 300 gram schłodzonego masła
Masa serowa:
- 1,5 kg zmielonego twarogu
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 300 gram cukru pudru
- 180 gram miękkiego masła
- 6 jajek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Sernik z czekoladowym spodem – Sernik królewski – Wykonanie:
- Wszystkie składniki na kruche ciasto wrzucić do miski, masło pokroić na mniejsze kawałki a następnie wyrobić na jednolitą masę. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą z osobna włożyć do zamrażalki i odczekać godzinę.
- Blachę o wymiarach 27×35 bądź podobną wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem. Połowę ciasta wyciągną z zamrażalki i zetrzeć na tarce na blaszkę, rozłożyć równo a na końcu ponakłuwać widelcem.
- Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
- Do miski wrzucić twaróg, cukier, cukier wanilinowy oraz przesianą mąkę, całość zmiksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać miękkie masło, zmiksować do jednolitej masy. Później dodawać po kolei jajka i miksować jeszcze przez kolejne 5 minut.
- Wylać gotową masę na chłodny podpieczony spód. Wyjąć z zamrażalki drugą część ciasta, zetrzeć na tarce do miski a następnie posypać równomiernie na masie serowej.
- Wstawić gotowe ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec przez około 60 minut. Po upieczeniu zostawić na kilka minut w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik włożyć do lodówki, najlepiej smakuje kolejnego dnia.
Smacznego!
- Wiosenna sałatka z serem camembert i kurczakiem
- Zupa pomidorowa z pomidorów
- Szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
- Najprostsze ciasto z truskawkami
- Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem
- Tradycyjne ciasto murzynek
Sernik królewski – Sernik z czekoladowym spodem
Serniki to bardzo popularne ciasta, sernik królewski to wersja, którą robię najczęściej. Wykorzystuje do tego twaróg 3 krotnie mielony wysokiej jakości. Najczęściej jest to ten z Piątnicy, ale inne twarogi również będą się nadawały do przygotowania sernika z czekoladowym spodem. Kto miał możliwość posmakowania tego ciasta, powiedział, że to jeden z jego ulubionych, dlatego bardzo polecam wypróbowanie tego przepisu, bo jest on sprawdzony. Sernik królewski składa się z czekoladowego kruchego spodu, warstwy sernika a na wierzchu kolejnej warstwy czekoladowego kruchego ciasta.