Sernik z czekoladowym spodem – Sernik królewski

Nie znam osoby, która nie lubi serników. Można je przygotować na kilka a nawet kilkanaście sposobów. Serniki mogą być delikatne, ale również ciężkie i zbite. Na spodzie mogą mieć kruche ciasto, herbatniki, albo sam ser. Ten sernik jest to ciasto z czekoladowym spodem, gęstą i zbitą masą serową oraz z następną warstwą czekolady na wierzchu. Jest prosty w wykonaniu oraz zawsze się udaje. Sernik z czekoladowym spodem a inaczej sernik królewski to mój ulubiony typ sernika. Najbardziej smakują mi zbite i mocno gęste serniki, dlatego to właśnie ten typ najczęściej ląduje na moim rodzinnym stole.

Przepis na to ciasto znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych Kulinarne Przeboje, jest on tam nazwany jako Sernik królewski . Pierwotny przepis jest przygotowany na mniejszą blaszkę. Ja swój piekłam w dużej blaszce o wielkości 35×27 cm.

Sernik z czekoladowym spodem – Sernik królewski – Składniki:

Ciasto kruche:

  • 600 g mąki pszennej
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • 300 gram schłodzonego masła

Masa serowa:

  • 1,5 kg zmielonego twarogu
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 300 gram cukru pudru
  • 180 gram miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Sernik z czekoladowym spodem – Sernik królewski – Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto wrzucić do miski, masło pokroić na mniejsze kawałki a następnie wyrobić na jednolitą masę. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą z osobna włożyć do zamrażalki i odczekać godzinę.
  2. Blachę o wymiarach 27×35 bądź podobną wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem. Połowę ciasta wyciągną z zamrażalki i zetrzeć na tarce na blaszkę, rozłożyć równo a na końcu ponakłuwać widelcem.
  3. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  4. Do miski wrzucić twaróg, cukier, cukier wanilinowy oraz przesianą mąkę, całość zmiksować na najwyższych obrotach. Następnie dodać miękkie masło, zmiksować do jednolitej masy. Później dodawać po kolei jajka i miksować jeszcze przez kolejne 5 minut.
  5. Wylać gotową masę na chłodny podpieczony spód. Wyjąć z zamrażalki drugą część ciasta, zetrzeć na tarce do miski a następnie posypać równomiernie na masie serowej.
  6. Wstawić gotowe ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec przez około 60 minut. Po upieczeniu zostawić na kilka minut w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik włożyć do lodówki, najlepiej smakuje kolejnego dnia.

Smacznego!

Sernik królewski – Sernik z czekoladowym spodem

Serniki to bardzo popularne ciasta, sernik królewski to wersja, którą robię najczęściej. Wykorzystuje do tego twaróg 3 krotnie mielony wysokiej jakości. Najczęściej jest to ten z Piątnicy, ale inne twarogi również będą się nadawały do przygotowania sernika z czekoladowym spodem. Kto miał możliwość posmakowania tego ciasta, powiedział, że to jeden z jego ulubionych, dlatego bardzo polecam wypróbowanie tego przepisu, bo jest on sprawdzony. Sernik królewski składa się z czekoladowego kruchego spodu, warstwy sernika a na wierzchu kolejnej warstwy czekoladowego kruchego ciasta.