Sernik krówka z orzeszkami

Sernik krówka z orzeszkami to mój faworyt wśród serników. Jest szybki w wykonaniu, spód składa się z ciastek owsianych a na wierzchu jest warstwa masy krówkowej oraz orzeszków ziemnych niesolonych. Sernik krówkowy to bardzo zwarty i ciężki sernik. W pierwotnym przepisie, który jest hitem na blogu Kulinarne Przeboje sernik jest bardzo wysoki i pieczony jest w okrągłej blaszce. Ja zrobiłam go w wersji na prostokątnej blaszce o wymiarach 25×36, więc wyszedł dużo niższy. Sernik smakuje najlepiej bardzo dobrze schłodzony na drugi bądź trzeci dzień po upieczeniu.

Mój sernik krówka jest z dodatkiem orzeszków niesolonych, jednak w oryginalnym przepisie wykorzystane są orzeszki solone, to jest również świetna alternatywna szczególnie dla osób, które są fanami słonego karmelu.

Sernik krówka z orzechami- Składniki

Składniki na spód

  • ok. 400 g ciasteczek owsianych z orzechami bądź sezamem np. Bonitki
  • 100 g miękkiego masła

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu, 3 krotnie mielonego (ja zawsze używam z Piątnicy, ale może być inny, byleby dobrej jakości)
  • 3/4 szklanki cukru pudru bądź drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 5 całych jajek
  • 50 g rozpuszczonego i lekko schłodzonego masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Składniki na polewę

  • 400 g masy krówkowej
  • 4 garście posiekanych na drobno niesolonych orzeszków ziemnych

sernik krówka

Jak zrobić sernik krówkowy?

Ciasteczka owsiane pokrusz dokładnie na piasek w blenderze bądź ręcznie. Następnie połącz z miękkim masłem wymieszaj na jednolitą masę. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłóż na dno blaszki, dokładnie wyrównaj i lekko ubij, by była zwarta. Tak przygotowaną blaszkę włóż do lodówki na około godzinę.

Masa sernikowa

Wszystkie składniki do wykonania masy sernikowej powinny być w temperaturze pokojowej. Sernik z lodówki wyciągnij kilka godzin wcześniej zanim rozpoczniesz przygotowywanie ciasta.

Ja zawsze używam twarogu z Piątnicy, jest najbardziej gęsty i zwarty, sernik na nim zawsze wychodzi idealny. Jest najlepszy do serników ciężkich i zwartych ale również tych puszystych długo ubijanych.

Masło roztop w garnuszku, ostudź do temperatury pokojowej.

W misie miksera umieść wszystkie składniki na masę sernikową tj. twaróg, 3/4 szklanki cukru pudru bądź drobnego cukru do wypieków, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 200 ml śmietanki kremówki 36% 5 całych jajek, 50 g rozpuszczonego i lekko schłodzonego masła, 1 opakowanie budyniu śmietankowego. Miksuj składniki tylko chwilę do połączenia składników, ponieważ zbyt napowietrzone ciasto szybko urośnie a potem opadnie.

Masę sernikową wylej na schłodzony wcześniej spód ciasteczkowy. Piekarnik nagrzej do temp. 160 st. C na ustawieniu góra – dół. Sernik piecz przez około 50 – 60 minut. Sernik ma być równy, na wierzchu powinien być ścięty i sprężysty. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez około 30 minut. Następnie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Zimny sernik posmaruj masą krówkową, jeśli lubisz nałóż grubszą warstwę masy, jeśli nie chcesz, by sernik był zbyt słodki dodaj mniej masy krówkowej, na wierzch posyp sporą ilość orzeszków ziemnych niesolonych. Pozostaw w lodówce na noc. Sernik najlepiej smakuje co najmniej dzień po upieczeniu. Wychodzi ciężki, zwarty, dodatek orzeszków i spodu ciasteczkowego powoduje, że jest lekko chrupiący.

Smacznego!